28 aprilie 2021

LARICS: Românii cred că Armata îşi face cel mai bine datoria în comparaţie cu alte instituţii. Peste 80% consideră că armamentul nou ar trebui realizat în ţară

Florin Jipa

Conform unui sondaj LARICS (Laborator de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică), din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, prezentat astăzi, Armata apare pe primul loc, cu 72,6%, la întrebarea ce instituţie îşi face datoria cum trebuie.

Sursă foto: MApN

Pe următoarele locuri sunt Biserica 57,5%, MAE 50%, SRI 49%, spitalele 48,2%, Jandarmeria 47,4%, Poliţia 41% şi Preşedinţia 39,7%.

Referitor la sentimentul de siguranţă al românilor, 43% consideră că România este mai sigură după aderarea la NATO, în timp ce 37% consideră că era mai sigură în perioada comunistă.

Cât despre liderii mondiali care sunt favorabili păcii, sondajul este condus de Emmanuel Macron cu 82%, însă şi Joe Biden este văzut de 68,8% din public cu inclinaţii către pace. La limita cealaltă, Vladimir Putin este cotat la 33,3%, Xi Jinping 37%, în timp ce premierul Ungariei, Viktor Orban este văzut cu doar 47,7% dintre români că ar avea aspiraţii pacifiste.

Referitor la achiziţiile militare, peste 80% dintre subiecţi consideră că producătorii de la care cumpără Armata armament ar trebui să fie fabricate în ţară.

Sondajul a fost realizat în luna aprilie, prin telefon, cu 1.000 de subiecţi mai spune LARICS.