20 ianuarie 2019

Laburiştii britanici vor un nou referendum pentru Brexit

Bianca Pavaluca

Singurele opţiuni pe care le are Marea Britanie în ceea ce priveşte procesul de Brexit sunt organizarea unui nou referendum sau obţinerea unei relaţii economice apropiate cu Uniunea Europeană, a transmis Keir Starmer, purtător de cuvânt al Partidului Laburist din Marea Britanie, citat de BBC.

Sursă foto: Mediafax

Partidul Laburist este deschis prelungirii Articolului 50, dacă acest lucru ar însemna că Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană fără un acord.

Theresa May va merge luni în Parlament pentru a comunica modul în care va aborda în continuare Brexitul, după ce acordul încheiat cu reprezentanţii Uniunii Europene a fost respins.

Parlamentul britanic a respins marţi acordul pentru Brexit negociat de prim-ministrul Theresa May, crescând riscul ca Marea Britanie să părăsească Blocul comunitar fără un acord. Parlamentul va dezbate şi vota în data de 29 ianuarie a doua variantă a acordului.

Fostul premier britanic John Major consideră că parlamentarii ar trebui să voteze toate opţiunile pentru Brexit, pentru a-şi indica preferinţa în ceea ce priveşte viitorul ţării.

John Major a declarat sâmbătă că varianta ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar fără un acord ar fi cea mai rea variantă şi că „milioane de oameni ar fi neîndreptăţiţi în acest scenariu”. De asemenea, efectuarea de mici schimbări în cadrul acordului actual nu va face nicio diferenţă, a transmis fostul premier.