15 aprilie 2018

La o zi după atacul din Siria, Jens Stoltenberg declară: Dialogul dintre NATO şi Rusia este dificil, însă necesar

Marian Avram

Dialogul dintre NATO şi Rusia este dificil, însă este necesar, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul unui interviu publicat, duminică, de site-ul agenţiei Anadolu.

Sursă foto: Mediafax

”Dialogul cu Rusia este dificil, însă exact din acest motiv este important. Rusia este vecinul nostru. Prin urmare, dialogul vizează stabilirea unor relaţii mai bune. NATO rămâne deschis pentru a avea un dialog semnificativ cu Rusia”, a declarat Stoltenberg.

Întrebat dacă NATO intenţionează să ia noi măsuri împotriva Rusiei după atacul neurotoxic din Marea Britanie care l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal, Stoltenberg a precizat că Alianţa Nord-Atlantică va face ”tot ceea ce este necesar” dacă vor exista noi provocări, însă a precizat că nu sunt planuri pentru noi măsuri împotriva Rusiei.

În privinţa Planului de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a afirmat că acesta poate contribui la consolidarea NATO.

”Am salutat eforturile tot mai intense ale UE în privinţa apărării deoarece acestea pot consolida NATO, în mod particular pilonul european al NATO. Liderii europeni au transmis clar că nu încearcă să formeze o alternativă la NATO. Este foarte important acest aspect deoarece nu trebuie create bariere faţă de membrii NATO din afara Europei, precum Turcia. Am reamintit că, după Brexit, 80% din cheltuielile de apărare ale NATO sunt asigurate de statele din afara UE. Nu este posibil să ne imaginăm apărarea Europei fără state non-UE. În nord avem Norvegia, în sud Turcia, iar în vest Marea Britanie, Canada şi Statele Unite”, a adăugat Stoltenberg.