10 iulie 2021

La o lună de la întâlnirea de la Geneva, Joe Biden l-a sunat pe Vladimir Putin şi i-a cerut să înceteze atacurile cibernetice venite din Rusia

Beatrice Dumitru

La mai puţin de o lună de la întâlnirea de la Geneva, preşedintele Joe Biden l-a sunat pe Vladimir Putin să ia măsuri pentru a stopa atacurilor cibernetice venite din Rusia, a declarat Casa Albă, înformează CNBC.

Sursă foto: Mediafax
„Preşedintele Biden a subliniat necesitatea ca Rusia să ia măsuri împotriva grupurilor de ransomware care operează în Rusia şi a subliniat că va continua angajamentul cu privire la ameninţarea mai largă pe care o reprezintă ransomware-ul”, se arată în comunicatul Casei Albe.
 
„Preşedintele Biden a susţinut faptul că Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru a-şi apăra oamenii şi infrastructura esenţială în faţa acestei provocări continue.”
 
Apelul a venit la doar câteva zile după un nou atac masiv cibernetic al grupului REvil, despre care se crede că se află în Rusia.
 
Grupul de hackeri cere 70 de milioane de dolari în criptomonede pentru a debloca datele din atac, care s-au răspândit în sute de întreprinderi mici şi mijlocii din zeci de ţări.
 
Atacul este ultimul dintr-un şir de atacuri ransomware serioase efectuate în primăvara şi vara de către grupuri originare din Rusia.
 
Cea mai recentă victimă a unui astfel de atac, compania americană IT Kaseya, nu îşi va reporni serverele până duminică.
 
La începutul acestei luni, un alt grup de hackeri a vizat operatorul celui mai mare gazoduct din ţară, Colonial Pipeline. Atacul a forţat compania să oprească aproximativ 5.500 de mile de conductă de combustibil, ducând la întreruperea a aproape jumătate din alimentarea cu combustibil de pe Coasta de Est.