24 octombrie 2021

La mulţi ani, militari! Principalele activităţi desfăşurate de Ziua Armatei României

Florin Jipa

Ziua Armatei României, 25 octombrie, este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, anunţă MApN.

Sursă foto: MApN
Programul principalelor activităţi de Ziua Armatei:

În Bucureşti, de la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”) se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

De la ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii şi survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române.

 

În ţară

• ora 11.00, Sinaia: personal al MApN va participa la ceremonia de dezvelire a „Statuii Regelui Mihai I”, amplasată în apropierea primăriei municipiului. Manifestarea este organizată de Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş, împreună cu Ministerul Culturii şi Primăria Sinaia.

• ora 15.00, Carei, Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român”: ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori. Cu gândul la eroii neamului, cu sufletul aproape de militarii răniţi, cu inima plină de dragoste pentru România, voluntarii Invictus, alergători şi ciclişti, militari şi civili, care au parcurs aproximativ 3800 de kilometri în cadrul Ştafetei Veteranilor, vor prezenta onorul în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

 

Ceremonii militare la monumentele eroilor din străinătate

Ceremonii similare vor avea loc în cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

 

Pierderile României în cel de-Al Doilea Război Mondial

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.