01 iunie 2020

La 100 de ani de la Tratatul de la Trianon vor fi aprinse lumânări în peste 100 de localităţi din Ardeal

Vasile Magradean

Patru formaţiuni maghiare organizează în 4 iunie depuneri de coroane de flori la monumente din peste 100 de localităţi din Ardeal pentru a comemora 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, după primul Război Mondial.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Sandor Krisztina, a declarat coresponentului MEDIAFAX că în cadrul manifestărilor vor fi aprinse şi lumânări dar şi focuri pe dealuri, mai ales în localităţi din mediul rural.

Toate ceremoniile vor începe la ora 17,30, pentru a marca semnarea Tratatului de la Trianon care a avut loc la ora 17,32 în 4 iunie 1920.

„Este o acţiune comemorativă desfăşurată în comun de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). Dorim să marcăm 100 de ani de la Tratatul de la Trianon în urma căruia Ungaria a pierdut mai multe teritorii care au revenit ţărilor vecine, iar prin comemorarea programată vrem să transmitem mesajul că maghiarii aparţin aceleaşi naţiuni, indiferent unde trăiesc”, a spus Sandor.

La Cluj-Napoca depunerea coroanelor de flori va avea loc în faţa statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii.