03 aprilie 2019

Kurz: Parlamentarii britanici trebuie să susţină o soluţie care să evite un Brexit fără acord

Teodora Marinescu

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat miercuri că speră ca parlamentarii britanici să susţină o soluţie care să evite ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Premierul britanic Theresa May a declarat marţi că va încerca să obţină o nouă amânare a procesului privind Brexit. Theresa May şi Jeremy Corbyn vor avea miercuri o întâlnire oficială în cadrul căreia vor discuta despre modalităţi de gestionare a impasului în care se află Brexit.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.