07 octombrie 2021

Kremlinul transmite că expulzarea ruşilor subminează speranţa unui dialog NATO-Rusia

Andreea Soare

Kremlinul a transmis, joi, că acţiunea NATO de a reduce misiunea diplomatică a Rusiei a subminat speranţele că pot fi normalizate relaţiile şi reluat dialogul cu Alianţa, scrie Reuters.

Sursă foto: Mediafax

NATO a expulzat opt membri ai misiunii diplomatice a Rusiei la NATO, declarându-i „ofiţeri ruşi de informaţii nedeclaraţi ”, aceasta fiind o lovitură puternică pentru relaţiile dintre vest şi est.

„Există o contradicţie în declaraţiile făcute de reprezentanţii NATO cu privire la dorinţa lor de a normaliza relaţiile cu ţara noastră şi poziţia lor reală”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit acestuia, acţiunile NATO nu sugerează că pot fi normalizate relaţiile şi reluat dialogul.

„De fapt, aceste perspective sunt complet subminate”, a continuat acesta.

Potrivit Sky News, misiunea Moscovei la NATO ar fi fost înjumătăţită ca răspuns la presupuse „acţiuni răuvoitoare ale Rusiei, inclusiv asasinări şi spionaj”.

În 2018, în contextul otrăvirii fostului agent rus dublu Sergei Skripal, în Salisbury, Marea Britanie, NATO şi-a retras aprobarea acreditării a şapte membri ai misiunii Rusiei la NATO şi a oprit solicitarea de acreditare pentru alţi trei membri.

Consiliul Nord-Atlantic a redus, de asemenea, numărul maxim al membrilor misiunii Rusiei la NATO cu 10 persoane.