30 martie 2019

Kremlinul nu vrea, deocamdată ca Putin şi Trump să vorbească la telefon despre Venezuela

Mircea Olteanu

Casa Albă nu a solicitat, până în acest moment, pregătirea unei discuţii telefonice, între preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin, pe tema crizei din Venezuela, potrivit Kremlinului, după ce liderul SUA a anunţat că probabil va discuta despre acest subiect cu omologii săi din Rusia şi China.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a făcut acest anunţ sâmbătă, după ce a fost întrebat de reporterii despre acest subiect, informează agenţia de ştiri Tass.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că va discuta probabil cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi cu liderul Chinei, Xi Jinping, despre criza din Venezuela.

Administraţia Donald Trump a avertizat vineri după-amiază statele "din afara Emisferei Vestice", o referire la Rusia, să nu trimită efective militare în Venezuela, afirmând că acţiunile de acest fel sunt "ameninţări directe".

Administraţia Vladimir Putin a transmis că Rusia "nu ameninţă pe nimeni", conform Mariei Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a somat, miercuri, Rusia să retragă trupele din Venezuela, avertizând că menţine "toate opţiunile" pentru a obţine acest lucru. "Rusia trebuie să plece", a declarat Donald Trump cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Casa Albă cu Fabiana Rosales, soţia lui Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.