21 septembrie 2018

Kremlinul nu a stabilit încă reacţia faţă de Israel după doborârea avionului militar rus

Mihai Draghici

Administraţia Vladimir Putin încă nu a stabilit ce urmări va avea incidentul aerian din Siria soldat cu 15 morţi, pentru care a atribuit vina Israelului, anunţă Kremlinul, citat de site-ul Ynetnews.com.

Preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre raportul prezentat de reprezentanţii armatei israeliene trimişi la Moscova.

Rusia urmează să decidă care va fi următorul pas. "Este prematur" să se ştie reacţia, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Doborârea avionului militar rus în largul coastelor Siriei este rezultatul unei serii de circumstanţe tragice, a afirmat Vladimir Putin, promiţând măsuri pentru protejarea personalului militar rus. Avionul rus de recunoaştere de tip Il-20, având la bord 15 militari, a fost doborât de artileria antiaeriană siriană. Moscova a atribuit vina Israelului, în contextul în care avioane militare israeliene care efectuau raiduri în Siria au zburat în apropierea aeronavei ruse. Rusia este unul dintre principalii aliaţi ai Administraţiei Bashar al-Assad. "Cel mai probabil, în acest caz pare a fi vorba de o serie de evenimente tragice accidentale, deoarece avionul nostru nu a fost doborât de un avion israelian. Fără niciun dubiu, trebuie să cercetăm cu seriozitate ce s-a întâmplat", a declarat Vladimir Putin marţi seară. "Măsurile de reacţie vor viza în primul rând garantarea securităţii personalului militar rus şi a bazelor ruse din Siria", a precizat Vladimir Putin, citat de agenţia Reuters.

Israelul a negat implicarea în incidentul aviatic, dar a exprimat regret pentru moartea militarilor ruşi.