06 septembrie 2018

Kremlinul califică drept "inacceptabile" acuzaţiile privind implicarea statului rus în cazul Skripal

Mircea Olteanu

Moscova a criticat dur acuzaţiile Londrei privind presupusa implicare a conducerii statului rus în atacul neurotoxic de la Salisbury, care l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, informează site-ul cotidianului The Independent.

Chiar şi sugestia că în acest caz ar fi fost implicat Kremlinul este "inacceptabilă", a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale din Rusia. "Nici la nivel înalt, nici în rândul rangurilor inferioare, niciun oficial nu a avut vreo legătură cu evenimentele de la Salisbury", a completat Peskov.

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operaţiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofiţeri din cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU).

"Nu a fost o operaţiune clandestină. Este aproape cert că a fost aprobată din afara GRU, la un nivel înalt al statului rus", a adăugat May.

Mai mult, Ben Wallace, ministrul adjunct de Interne, l-a identificat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin drept responsabil pentru atac.

"Nu cred că poate spune cineva că Dl. Putin nu se află în controlul statului său", a declarat Wallace pentru BBC Radio Four. "Desigur că este responsabil, este liderul statului".