21 mai 2019

Kremlin: Vladimir Putin şi Donald Trump ar putea discuta despre domeniul securităţii energetice în Europa la summitul G20

Mircea Olteanu

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea discuta cu omologul său american, Donald Trump, despre domeniul securităţii energetice în Europa la summitul grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20) de la Osaka, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia Tass.

Sursă foto: Mediafax

"Dacă o astfel de întâlnire are loc (...) securitatea energetică europeană ar putea cu certitudine să fie discutată", a declarat Peskov, după ce a fost întrebat dacă cei doi lideri ar urma să discute despre sancţiunile americane privitoare la proiectul Nord Stream 2.

Peskov a mai indicat că "nu există încă nicio informaţie dacă Putin şi Trump vor discuta ceva la summitul G20 din Japonia, pentru că în pofida faptului că public a fost anunţată intenţia, niciun pas specific nu a fost luat pentru a aranja o astfel de întrevedere".

Putin a afirmat anterior că Rusia este pregătită să reia dialogul cu Statele Unite, iar summitul G20 ar putea fi o platformă de lansare adecvată pentru acest lucru.

Proiectul Nord Stream 2, un gazoduct submarin care va lega Rusia de Germania, este criticat atât de Statele Unite, cât şi de mai multe ţări europene, care se tem că va creşte dependenţa UE faţă de importurile de gazele naturale din Rusia.