07 septembrie 2018

Kremlin: Rusia nu are niciun motiv de a îi investiga pe cei doi suspecţi în cazul Skripal

Teodora Marinescu

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia nu are niciun motiv să îi investigheze pe cei doi suspecţi în atacul neurotoxic din Salisbury, Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov, deoarece Marea Britanie nu a cerut asistenţă, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

Autorităţile din Marea Britanie au anunţat că au „suficiente dovezi” pentru condamnarea a doi cetăţeni ruşi, acuzaţi că au încercat să îl omoare pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia.

Peskov a informat că Marea Britanie nu a cerut Rusiei asistenţă în identificarea celor doi suspecţi.

"Pentru a putea face ceva în acest sens, avem nevoie de o cerere specială. Aceasta este practica internaţională obişnuită", a declarat Peskov.

Rusia a cerut ambasadei Marii Britanii la Moscova să ofere ampretele celor doi bărbaţi, însă cererea a fost refuzată.

Moscova a declarat că Laurie Bristow, ambasadorul britanic în Rusia, a fost convocată de Ministerul de Externe imediat după declaraţia premierului Theresa May.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, susţine că Moscova încă este dispusă să coopereze cu Londra în investigarea atacului neurotoxic din Salisbury.

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operaţiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofiţeri din cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU). Moscova a criticat dur acuzaţiile Londrei privind presupusa implicare a conducerii statului rus în atacul neurotoxic de la Salisbury.