14 septembrie 2018

Kremlin: Putin şi Erdogan se vor întâlni la Soci pe 17 septembrie

Mircea Olteanu

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni pe data de 17 septembrie la Soci cu omologul său rus, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce ministrul de Externe de la Ankara a declarat că cei doi lideri se vor întâlni pentru a discuta despre situaţia din Siria.

Sursă foto: Mediafax

"Da, întâlnirea este posibilă şi este pregătită", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Întrebat dacă întâlnirea între cei doi lideri va avea loc la Soci pe 17 septembrie, oficialul rus a răspuns afirmativ, informează agenţia Tass.

Anterior, Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a declarat că Ankara continue să caute o soluţie paşnică pentru provincia siriană Idlib, adăugând că preşedintele Erdogan va avea discuţii pe această temă cu Vladimir Putin, relatează cotidianul Hurriyet.

"Ne vom continua eforturile cu Iranul şi Rusia (...) De asemenea, ne vom continua eforturile în cadrul platformelor internaţionale", a mai afirmat oficialul turc.

Discuţiile între Putin şi Erdogan au loc în contextul în care forţele regimului de la Damasc ar putea lansa o ofensivă în provincia siriană Idlib, ultimul bastion major al rebelilor anti-Assad.

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA) estimează că până la 800.000 de persoane ar fi nevoite să părăsească provincia Idlib în cazul unei ofensive a forţelor guvernamentale.