22 ianuarie 2020

Klaus Iohannis şi Benjamin Gantz au discutat despre dosarul nuclear iranian

Alexandru Costea

Klaus Iohannis a discutat, miercuri, la Ierusalim, cu Benjamin Gantz, liderul Alianţei „Albastru şi Alb” din Israel, despre ultimele evoluţii din Orientul Mijlociu, dosarul nuclear iranian şi Procesul de Pace. Preşedintele a subliniat importanţa ca UE să se implice mai mult în regiune.

Sursă foto: Mediafax

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 22 ianuarie a.c., la Ierusalim, în marja Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului, o întrevedere cu liderul Alianţei „Albastru şi Alb” din Israel, domnul Benjamin Gantz, la solicitarea acestuia. Preşedintele României a subliniat că relaţia dintre cele două state este foarte bună şi solidă, fiind importantă dezvoltarea sa în continuare, inclusiv prin organizarea unei noi şedinţe comune de guvern, dar şi prin stimularea pe mai departe a dimensiunii sale economice, care este în creştere", se arată într-un comunicat emis de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a adus în discuţie necesitatea combaterii antisemitismului din Europa şi propagarea acestuia de către politicieni dar şi că este nevoie de o legislaţie puternică în domeniu.

"Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că este onorat să reprezinte ţara noastră la Forumul organizat la Ierusalim şi a prezentat hotărârea şi eforturile României în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului şi intoleranţei, ţara noastră având un angajament susţinut în ceea ce priveşte promovarea educaţiei despre Holocaust, a valorilor toleranţei şi nediscriminării. Preşedintele României a subliniat în acelaşi timp conexiunea existentă între noul val de antisemitism din Europa şi din lume şi populismul practicat de unii politicieni, fiind necesară combaterea conjugată a acestor două fenomene extrem de nocive pentru dezvoltarea societăţilor noastre. Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat necesitatea unor legislaţii puternice pentru combaterea antisemitismului, dând exemplul cadrului normativ recent din România, precum şi a unor politici responsabile, care să promoveze valorile democratice", conform sursei citate.

Cei doi interlocutori "au subliniat rolul deosebit al comunităţii evreieşti din România şi al comunităţii evreilor originari din România din Israel pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale".

"Liderul Alianţei „Albastru şi Alb” din Israel a exprimat apreciere pentru angajamentul României în combaterea antisemitismului, evocând şi activitatea preşedinţiei române a IHRA. De asemenea, domnul Benjamin Gantz a apreciat abordarea Preşedintelui Klaus Iohannis privind importanţa educaţiei pentru dezvoltarea societăţii", mai transmite Preşedinţia.

Totodată, Klaus Iohannis şi Benjamin Gantz au discutat despre cele mai noi evoluţii din Orientul Mijlociu, cu accent asupra dosarului nuclear iranian şi Procesului de Pace.

"Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în acest context, importanţa ca Uniunea Europeană să se implice mai mult şi mai activ în regiune, precum şi necesitatea stimulării dialogului politic pentru soluţionarea durabilă a acestor dosare complexe", conchide comunicatul.

Klaus Iohannis a fost primit, marţi, de preşedintele israelian Reuven Rivlin, la reşedinţa oficială a acestuia din Ierusalim. Întrevederea are loc în contextul vizitei preşedintelui României în Israel.

Joi, Klaus Iohannis va participa la cea de-a cincea ediţie a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului.