11 mai 2019

Klaus Iohannis se va întâlni luni, la Bruxelles, cu Donald Tusk, Jean-Claude Juncker şi Antonio Tajani

Ana Petrescu

Klaus Iohannis se va întâlni pe 13 mai, la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani la întrevederea cu reprezentanţii statelor din cadrul Parteneriatului Estic.

Sursă foto: Mediafax

Întrevederea oficialilor va avea loc cu reprezentanţii statelor din cadrul Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina), informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

Întâlnirea are loc la invitaţia preşedintelui Consiliului European, domnul Donald Tusk, şi este prilejuită de aniversarea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, iniţiativă care constă în crearea unei zone comune de democraţie, prosperitate, stabilitate şi strânsă cooperare între statele membre UE şi statele partenere.

La întrevedere va mai participa Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate al Uniunii Europene, Federica Mogherni. Şeful statului va fi prezent la eveniment în calitate de şef al statului care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Cu acest prilej, preşedintele Iohannis se va pronunţa pentru continuarea angajamentului Uniunii în cadrul Parteneriatului Estic, dar şi pentru aprofundarea şi consolidarea acestui parteneriat. Totodată, şeful statului va sublinia faptul că, în cei 10 ani de la lansare, Parteneriatul a contribuit la consolidarea economiilor şi a societăţilor partenerilor din Est, dar şi la extinderea stabilităţii la frontierele UE, informează sursa citată.

De asemenea, preşedintele Iohannis va evidenţia faptul că Uniunea Europeană va acţiona în continuare în funcţie de nivelul de ambiţie al partenerilor estici, respectând alegerile individuale ale acestor state, menţionând că Uniunea aşteaptă un angajament politic continuu din partea ţărilor partenere în ceea ce priveşte punerea în aplicare a angajamentelor luate în relaţie cu UE.

Ultima întrevedere a preşedintelui Iohannis cu Donald Tusk, Jean-Claude Juncker şi Antonio Tajani a avut loc joi la Sibiu, în cadrul Summitului liderilor UE găzduit de preşedintele României. Şefii de stat şi guverne din statele membre UE au adoptat Declaraţia de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, în cadrul reuniunii.