04 septembrie 2019

Klaus Iohannis: Rolul ONU în gestionarea crizelor va rămâne determinant pentru menţinerea păcii globale

Diana Grigore

Klaus Iohannis a transmis, miercuri, în cadrul deschiderii Conferinţei şefilor Statelor Majore ale Apărării, că rolul ONU în gestionarea crizelor va rămâne determinant pentru menţinerea păcii globale. Şeful statului a vorbit şi despre UE, NATO sau securitatea în regiunea Balcanilor de Vest.

Sursă foto: Mediafax

„Rolul ONU în gestionarea crizelor a fost şi va rămâne determinant pentru menţinerea păcii la nivel global. Evidenţiez responsabilitatea principală a Consiliului de Securitate pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu prevederile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite. Deoarece multe crize au astăzi un caracter multidimensional accentuat, Consiliul de Securitate al ONU trebuie să-şi asume un rol mai important în soluţionarea multor aspecte care afectează securitatea internaţională. Reiterez susţinerea României pentru multilateralism, inclusiv pentru sprijinirea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acest angajament de durată în favoarea păcii, justiţiei şi dezvoltării durabile reprezintă esenţa poziţiei ţării noastre”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis, în cadrul deschiderii Conferinţei şefilor Statelor Majore ale Apărării, respectiv Statelor Majore Generale din ţările din Balcani, pe probleme de cooperare militară.

Şeful statului a afirmat că România susţine extinderea Uniunii Europene în Balcani.

„Ca ţară membră a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, România acordă o atenţie specială statelor din această regiune şi susţine apropierea acestora de familia europeană şi de cea euroatlantică. Pe palierul european, România a sprijinit întotdeauna politica de extindere a Uniunii Europene în Balcani, iar în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al acestui an, am tratat cu prioritate extinderea Uniunii în Balcanii de Vest. Totodată, România va rămâne un susţinător ferm al politicii -uşilor deschise- a Alianţei Nord-Atlantice şi ne bucură evoluţiile pozitive semnificative în acest domeniu ale ţărilor din Balcani”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele României a susţinut că cea de-a 13 a ediţie a Conferinţei şefilor Statelor Majore ale Apărării reuneşte state prietene României din regiunea Balcani - Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Turcia.

„România este preocupată de climatul de securitate din regiunea Balcanilor de Vest şi doreşte stabilizarea ireversibilă a acestei zone. Militarii români au participat de-a lungul timpului la diferitele misiuni ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene desfăşurate în zonă. Suntem şi vom rămâne un contribuitor important în Teatrul de Operaţii Balcanii de Vest, în cadrul misiunii NATO KFOR din Kosovo şi a Operaţiei EUFOR ALTHEA, a Uniunii Europene, în Bosnia şi Herţegovina, şi vom continua să sprijinim eforturile pentru creşterea stabilităţii şi securităţii în regiunea Balcanilor de Vest”, a adăugat şeful statului.

În încheiere, Klaus Iohannis a afirmat că schimbul de opinii şi cooperarea militară şi bunele practici în gestionarea crizelor la nivelul Aliaţilor şi partenerilor NATO sunt necesare, existând tot mai multe schimbpri ale mediului de securitate.

„Faptul că participaţi, astăzi, la cea de-a 13-a reuniune a Conferinţei dovedeşte utilitatea acestui format de cooperare, la nivelul şefilor Statelor Majore ale Apărării, respectiv Statelor Majore Generale. Dialogul în acest cadru generează valoare adăugată cooperării regionale şi ajută la consolidarea stabilităţii şi securităţii în Balcani.Temele de dezbatere ale Conferinţei din acest an – cooperarea militară, gestionarea crizelor, provocările şi limitările misiunilor de menţinere a păcii sub egida ONU – sunt de un real interes pentru România şi pentru toţi participanţii la această reuniune.

Cooperarea militară, precum şi schimbul de opinii şi bune practici în domeniul gestionării crizelor, la nivelul Aliaţilor şi partenerilor NATO sunt necesare astăzi, date fiind schimbările tot mai accentuate ale mediului de securitate şi caracterului impredictibil al riscurilor la adresa stabilităţii şi securităţii regiunii. Vă încurajez să dezvoltaţi, în continuare, dialogul şi cooperarea pe teme şi în domenii de interes comun, în beneficiul stabilităţii şi securităţii regiunii. Urez mult succes tuturor participanţilor la această conferinţă!”, a mai transmis Klaus Iohannis.