18 septembrie 2023

Klaus Iohannis participă, în perioada 18-22 septembrie, la sesiunea Adunării Generale a ONU

Cosmin Pirv

Preşedintele Klaus Iohannis va conduce, în perioada 18-22 septembrie 2023, delegaţia României la cea de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care se va desfăşura la New York, în SUA.

Sursă foto: Mediafax

Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

„În cadrul intervenţiei naţionale pe care o va susţine în plenul Adunării Generale a ONU, Preşedintele României va prezenta evaluările ţării noastre cu privire la temele de actualitate la nivel global, va sublinia priorităţile de politică externă şi contribuţia României la obiectivele de pe agenda multilaterală a ONU”, se arată în comunicat.

Programul vizitei va mai include, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, unde preşedintele va susţine în cadrul Dialogului Liderilor o intervenţie cu tema „Unitate şi solidaritate: întărirea sistemului multilateral pentru sprijin consolidat, cooperare, follow-up şi revizuire”.

De asemenea, preşedintele României va fi invitat de onoare la dezbaterea organizată de Universitatea Columbia din New York, în cadrul evenimentului World Leaders Forum, cu tema ,,Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”.

În marja participării la Adunarea Generală a ONU, Klaus Iohannis va avea şi o serie de întrevederi bilaterale şi va participa la evenimentele formale consacrate.

„Cu prilejul intervenţiilor în cadrul reuniunilor multilaterale şi cu prilejul interacţiunilor cu omologii din statele membre ONU, Preşedintele României va reitera sprijinul ferm al ţării noastre pentru multilateralismul eficient, respectarea dreptului internaţional şi ordinea internaţională bazată pe reguli, în care ONU are rolul central. Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta, de asemenea, analiza României privind cumulul de crize multifaţetate cu care se confruntă comunitatea internaţională la nivel global, cu efecte negative asupra implementării Agendei 2030, precum şi modalităţile de gestionare a acestora în mod eficient – prin acţiune coordonată şi solidară, în special pe paliere precum securitatea alimentară, combaterea dezinformării şi gestionarea schimbărilor climatice. Preşedintele României va menţiona, de asemenea, importanţa Summitului Viitorului, din septembrie 2024, a cărui miză fundamentală este consolidarea multilateralismului, astfel încât ONU să poată gestiona adecvat provocările viitorului”, arată Administraţia Prezidenţială.