21 iulie 2021

Klaus Iohannis, mesaj pentru militarii care au revenit din Afganistan: Aţi scris istorie

Petru Mazilu

Preşedintele României Klaus Iohannis a ţinut un discurs în faţa militarilor care au revenit din Afganistan. „Aţi scris istorie”, a spus şeful statului, la ceremonia organizată la Bucureşti.

Sursă foto: Facebook MApN

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri la ceremonia militară prilejuită de încheierea misiunii NATO Resolute Support din Teatrul de Operaţii din Afganistan. Şeful statului s-a adresat militarilor spunându-le că au scris istorie.
„Misiunea în Afganistan va rămâne în cărţile istoriei drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara ţării după al doilea război mondial. (...) Timp de 19 ani, peste 32.000 de militari au paricipat la misiuni. Este un efort susţinut pe care doar oamenii curajoşi şi devotaţi pot să-l facă, de aceea vă suntem profund recunoscători”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele României s-a adresat şi familiilor militarilor, inclusiv celor îndoliate.

„Succesul acestei misiuni se datorează în mare parte şi susţinerii familiilor rămase acasă... nu este uşor să stai cu urechea la radio, cu ochiul la televizor, să tresari de fiecare dată când sună telefonul sau se opreşte o maşină militară.... 27 de militari au murit şi 227 au fost răniţi, unii cu urmări grave care-i marchează pentru totdeauna. Sunt cu toţii în inima noastră”, a mai spus Klaus Iohannis.

În discursul său, Iohannis a mai vorbit despre poziţionarea strategică a României împotriva terorismului, despre valorile NATO şi despre efortul logistic al armatei române.