18 aprilie 2019

Klaus Iohannis l-a decorat pe disidentul anticomunist Iulius Filip

Petriana Condrut

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a lui Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic,a cărui eliberare condiţionată a fost refuzată în două rânduri în 1985 şi 1986 de către Comisia de Eliberări pe care o conducea Augustin Lazăr.

Sursă foto: Mediafax

"Preşedintele Klaus Iohannis a acţionat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare şi asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile şi principiile europene. Prima acţiune publică a Preşedintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat pentru libertate şi democraţie.

Din 2014 şi până în prezent, Preşedintele României a decorat 55 de foşti deţinuţi politic, care au fost lipsiţi de libertate în mod abuziv, fiind închişi în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele şi coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportaţi de autorităţile comuniste.", se arată în comunicatul de presă.

Iulius Filip a fost decorata cu Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a. Filip a fost închis, în perioada regimului comunist, la Penitenciarul Aiud, acolo unde i-a fost refuzată eliberarea de două ori, în 1985 şi 1986, de către Comisia de Eliberări pe care o conducea Augustin Lazăr, actualul procuror general al României.