Klaus Iohannis, invitat în Finlanda. Situaţia statului de drept se numără printre temele de discuţie
Diana GrigorePreşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, o întrevedere cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö. Cu această ocazie, Klaus Iohannis a fost invitat în Finlanda, ţară care deţine şi Preşedinţia Consiliului UE. Cei doi oficiali au discutat şi despre statul de drept, educaţia şi relaţiile economice.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut luni, 21 octombrie a.c., la Tokyo, o întrevedere bilaterală cu Preşedintele Republicii Finlanda, domnul Sauli Niinistö, în marja participării la Ceremonia de Întronare a Împăratului Japoniei. Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat interesul pentru intensificarea dialogului politic de nivel, în contextul în care anul viitor va avea loc aniversarea centenarului relaţiilor diplomatice bilaterale. La rândul său, Preşedintele Sauli Niinistö a arătat că relaţia bilaterală este foarte bună şi şi a evidenţiat importanţa acestei aniversări, adresând Preşedintelui României invitaţia de a efectua o vizită oficială în Finlanda pentru marcarea acestui moment deosebit”, a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Cei doi oficiali au abordat şi teme din domeniul educaţiei şi al economiei.
„Cei doi interlocutori au subliniat dorinţa de aprofundare a cooperării la nivel economic şi sectorial, inclusiv în domeniul educaţiei. Totodată, Preşedintele Sauli Niinistö a exprimat aprecieri pentru rolul jucat de Preşedintele Klaus Iohannis în modernizarea societăţii româneşti şi în apărarea statului de drept. De asemenea, Preşedintele Republicii Finlanda a mulţumit pentru modul în care România a exercitat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al acestui an şi pentru buna coordonare în cadrul Trio-ului de Preşedinţii din care ambele state fac parte”, se mai arată în comunicatul de presă.
Totodată, Administraţia Prezidenţială susţine că preşedintele României a evocat, în contextul întrevederii, provocările complexe la nivel european pe care le-a avut de gestionat Preşedinţia României şi, în prezent, cea a Finlandei.
„ Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat dificultăţile cu care se confruntă Uniunea în privinţa negocierilor privind noul Cadru Financiar Multianual, la care s-a referit şi la finalul Consiliului European de săptămâna trecută, la evoluţiile recente cu privire la Brexit, şi a exprimat regretul în ceea ce priveşte imposibilitatea ajungerii la un consens pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Macedonia de Nord şi Albania. Cei doi şefi de stat au efectuat un schimb de vederi pe aceste teme, fiind reiterat de către Preşedintele României faptul că procesul de extindere este esenţial pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Balcanilor de Vest. De asemenea, cei doi preşedinţi au fost de acord că, post-Brexit, este necesară consolidarea unei relaţii puternice de cooperare cu Regatul Unit, inclusiv în domeniul securităţii şi apărării”, mai transmite Preşedinţia.
O altă temă abordată de cei doi oficiali vizează situaţia din Siria. Klaus Iohannis şi preşedintele Finlandei au exprimat necesitatea unui rol crescut al UE în acest dosar şi în regiune, precum şi relaţiile complexe ale UE cu Turcia, respectiv cu China.
„Totodată, cei doi interlocutori au analizat contextul general de securitate şi similitudinile care caracterizează condiţiile de securitate de la Marea Neagră, respectiv Marea Baltică. Preşedintele Finlandei a apreciat, în acest cadru, rolul pe care România îl joacă în calitate de membru NATO şi a evocat cooperarea ţării sale cu Alianţa”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.
