26 ianuarie 2022

Klaus Iohannis, întrevedere cu ministrul francez al Apărării, în contextul crizei din Ucraina

Gabriel Pecheanu

Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, joi, la 13.30, preşedinteleKlaus Iohannis îl primeşte pe ministrul Forţelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly.

Sursă foto: Ministerul francez al Apararii

Franţa este pregătită să contribuie cu trupe la misiunile NATO din Europa de Est, inclusiv în România, a declarat săptămâna trecută preşedintele Emmanuel Macron, într-un discurs rostit la un comandament militar.

„Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfăşurăm efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în ţările baltice, şi vom continua să facem acest lucru; chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe; în cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilităţile, în cadrul misiunilor de tipul consolidării prezenţei militare avansate, în special în România, dacă se va decide”, a declarat Emmanuel Macron.

Anterior, în discursul din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, Emmanuel Macron a pledat pentru un dialog sincer cu Rusia şi a evidenţiat necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi consolideze autonomia în domeniul apărării.

„Următoarele săptămâni trebuie să ne permită să realizăm o propunere europeană în sensul construirii unei noi ordini în materie de securitate şi stabilitate”, a afirmat Emmanuel Macron, în contextul în care Franţa deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. „Europa trebuie să construiască în sfârşit o ordine a securităţii colective pe continentul nostru. Este necesară reînarmarea strategică a Europei, în calitatea de putere a păcii şi echilibrului”, a subliniat Emmanuel Macron.

O altă problemă stringentă între cele două ţări este semnarea contractului, de 1,2 miliarde de euro, dintre asocierea Naval Group - SN Constanţa şi Ministerul Apărării Naţionale, pentru construirea a patru corvete şi modernizarea a două fregate. În condiţiile prelungirii tensiunilor din regiunea Mării Negre, demararea acestui program este de o importanţă vitală pentru securitatea României.

Ministrul forţelor armate din Republica Franceză, Florence Parly, se va întâlni joi, 27 ianuarie, şi cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, având programată o conferinţă de presă pentru ora 9.25.

Citeşte şi:

MApN şi-a pierdut răbdarea cu Naval Group şi SN Constanţa. Le-a dat termen pentru semnarea contractului pentru construirea corvetelor