24 septembrie 2019

Klaus Iohannis, întâlniri bilaterale în SUA, participare la Adunarea ONU şi Forumul Politic la Nivel Înalt

Ana Petrescu

Preşedintele Klaus Iohannis se află de marţi până joi în SUA, la New York, unde va conduce delegaţia României la a 74-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează Administraţia Prezidenţială.

Sursă foto: Mediafax

Astfel, potrivit agendei oficiale, şeful statului participă, marţi, de la 16.00, ora României, la deschiderea segmentului la nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

De asemenea, Klaus Iohannis va fi prezent, de la 1.00, ora României, la recepţia oferită de Uniunea Europeană în onoarea şefilor de delegaţii, iar de la 1.40, ora României, va participa la recepţia tradiţională oferită de preşedintele SUA Donald Trump şi Prima Doamnă în onoarea şefilor de delegaţii.

Participarea preşedintelui Iohannis la a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU „va constitui o bună oportunitate pentru reiterarea angajamentului ţării noastre faţă de guvernanţa multilaterală în gestionarea principalelor provocări globale, precum şi evidenţierea rezultatelor înregistrate de România în favoarea multilateralismului pe durata exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”, a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, „tema actualei sesiuni a Adunării Generale este -Stimularea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educaţia calitativă, acţiune climatică şi incluziune-. Cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU debutează la 17 septembrie a.c. şi are o durată de un an, segmentul de dezbateri generale la nivel înalt fiind cel mai important eveniment anual de diplomaţie multilaterală”.

Klaus Iohannis, în calitate de şef al delegaţiei României, va susţine miercuri, 25 septembrie, şi o declaraţia naţională în plenul Adunării Generale, în a doua zi a segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale.

„Preşedintele României va participa, de asemenea, la Forumul Politic la Nivel Înalt (High Level Political Forum) pe tema „Accelerarea implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine tot miercuri, 25 septembrie a.c., o intervenţie în cadrul sesiunii tematice ,,Leaders Dialogue 5 – Partnerships for Sustainable Development”, care se va desfăşura între 15:00-16:00 (ora locală). Forumul este primul summit ONU dedicat Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, după adoptarea Agendei 2030 în septembrie 2015. În cadrul Forumului, şefii delegaţiilor naţionale vor evalua progresele în implementarea Agendei 2030 şi vor trasa coordonatele următorului ciclu de patru ani, crucial pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă până în anul 2030”, conform sursei amintite.

Administraţia Prezidenţială arată că „participarea la Forum este o oportunitate pentru România de a prezenta progresele la nivel naţional în vederea implementării Agendei, inclusiv rolul regional asumat prin organizarea unor evenimente care să promoveze parteneriate regionale în acest scop. Totodată, vor fi prezentate experienţa şi bunele practici pentru a spori eficacitatea, responsabilitatea şi caracterul participativ în realizarea progreselor la toate nivelurile privind îndeplinirea Agendei 2030”.

Programul lui Klaus Iohannis mai cuprinde o serie de evenimente formale consacrate în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale ONU.

„Participarea la recepţia de bun-venit oferită de Secretarul General al ONU în onoarea şefilor de delegaţii, la recepţia oferită de Preşedintele Consiliului European, Prim-Vicepreşedintele Comisiei Europene şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, precum şi la recepţia oferită de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, cu prilejul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite În marja participării la Adunarea Generală a ONU, Preşedintele României va avea şi o serie de întâlniri bilaterale, detalii despre acestea urmând să fie comunicate ulterior”, conchide sursa menţionată.

În această săptămână şi premierul Viorica Dăncilă efectuează o vizită în SUA. Prin urmare, Şeful Executivul are, marţi, de la 12.30, ora locală, o întrevedere cu Angel Gurria, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la sediul ONU. De la 13.45, ora locală, prim-ministrul are o întâlnire cu James Richard Perry, secretarul pentru energie al SUA.