09 mai 2019

Klaus Iohannis, în cadrul summit-ului PPE: Dacă statul de drept e ameninţat, fiecare cetăţean are de suferit

Petriana Condrut

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Summit-ul PPE de la Sibiu, că ameninţarea statului de drept reprezintă un efect negativ pentru fiecare cetăţean european şi că există în continuare forţe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii.

Sursă foto: Mediafax

"Am asistat şi în România, dar şi în alte ţări membre ale UE la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare forţe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine că instituţii investighează şi aduc la lumină fapte de corupţie şi furturi din banio publici. Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. E misiunea noastră să explicăm că nu e o chestiune de retorică politică. Dacă statul de drept e ameninţat atunci fiecare cetăţean are mai devreme sau mai târziu de suferit. România e o ţară profund european, iar pentru asta contează şi votul pe care îl veţi da la referendum", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că evenimentele de la Sibiu au o importanţă deosebită pentru România.

"9 mai, o zi importantă pentru România, pentru Europa.(...) Vom discuta despre ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile comune şi ce trebuie să facem pentru a duce acest proiect înainte pentru bunăstarea cetăţenilor noştri. Am ales 9 mai, Ziua Europei pentru aceste două reuniuni, summitul PPE şi summitul de la Sibiu. Ca să putem decide pentru viitor trebuie să privim în urmă la construcţia temeliei UE. Aceste evenimente importante se desfăşoară în Sibiu, un loc o semnificaţie deosebită, oraşul care a fost capitala culturală a Europei. Sibiu e un oraş profund european", a declarat Klaus Iohannis, la Summitul PPE.

"Momentul este istoric şi pentru că după 30 de ani de la căderea comunismului am adus Europa acasă, aici în România. Şefii de stat, de guvern care se întrunesc în cadrul Summitului PPE vor avea o contribuţie majoră la reuniunea informală care va avea loc în a doua parte a zilei. Liderii PPE au jucat un rol determinant în construcţia UE. Au înţeles că ţările din centrul şi estul europei eliberate de comunism este în UE. Liderii de azi ai UE, Tusk, Tajani, Juncker, alături de toţi provenind din PPE, precum Joseph Daul, Manfred Weber au avut de gestionat provocările majore cu care s-a confruntat UE în ultima perioadă. Ca preşedinte al Românie, membru al PPE am contribuit la acest efort colectiv care cred eu a dat roade şi care trebuie fructificat aici, dar şi în anii care vin", a mai spus Iohannis.