20 august 2019

Klaus Iohannis este primit la Casa Albă de către omologul său din SUA, preşedintele Donald Trump

Alexandru Costea

Preşedintele Klaus Iohannis este primit, la ora transmiterii acestei ştiri, la Casa Albă, în capitala SUA, Washington D.C., de către omologul său american Donald Trump.

Sursă foto: Mediafax

Casa Albă a făcut un anunţ oficial prin Twitter despre vizita preşedintelui României: "În această după-amiază, preşedintele Donald Trump îl întâmpină la Casa Albă pe preşedintele Klaus Iohannis din România".

Potrivit agendei prezidenţiale, Klaus Iohannis va semna în Cartea de Onoare a Casei Albe.

De asemenea, la ora 21:10 cei doi şefi de stat vor avea convorbiri oficiale.

Agenda completă a preşedintelui României vizează:

„Vizita la Washington D.C., Statele Unite ale Americii
- 21:00 - Sosirea la Casa Albă – Primirea de către Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (ora României)

- Semnarea în Cartea de Onoare (Diplomatic Reception Room)

-21:10 Convorbiri tete-à-tête cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (Biroul Oval) (ora României)

-Convorbiri oficiale (Cabinet Room)”, potrivit anunţului publicat pe site-ul Preşedinţiei., potrivit anunţului publicat pe site-ul Preşedinţiei.

Pe agenda discuţiilor se află securitatea în zona Mării Negre. Klaus Iohannis va exprima disponibilitatea României de a găzdui un număr mai mare de dispozitive militare ale NATO, prin brigada multinaţională sau centrul de comandă care va fi stabilit în regiune.

De asemenea, preşedintele României va transmite preşedintelui Trump că România este disponibilă să trimită mai multe trupe în Afghanistan.

Consiliul Suprem de Apărare al Ţării a aprobat, la sfârşitul lunii trecute, forţele armate care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului, în anul 2020. Astfel, 3.385 de militari, civili şi poliţişti din Armată şi MAI vor participa la misiuni.

Peşedintele Klaus Iohannis va discuta, în cadrul întâlnirii sale de la Washigton cu Donal Trump, şi despre securitatea energetică din România şi investiţiile americane în acest domeniu. SUA sunt îngrijorate în privinţa dependenţei Europei pentru gazele Rusiei.

"Energia este o zonă sensibilă şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională", a spus preşedintele în discuţia informală cu presa din urmă cu câteva zile.

Preşedintele Klaus Iohannis este primit pentru a doua oară la Casa Albă, după vizita efectuată în iunie 2017.