26 iunie 2019

Klaus Iohannis: Drapelul ne aminteşte de sacrificiile făcute de întreaga naţiune pentru a avea azi un stat democratic

Firuta Flutur

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj de Ziua Drapelului, precizând că acesta "aminteşte de sacrificiile făcute de întreaga naţiune pentru a avea, astăzi, un stat democratic şi pluralist". Administraţia Prezidenţială va ilumina Palatul Cotroceni în culorile Tricolorului.

Sursă foto: Mediafax

„Sărbătorim, în această zi, Drapelul Naţional, care, de peste 170 de ani, reprezintă pentru românii de pretutindeni simbolul identităţii, independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre naţionale. Sub faldurile tricolorului s-au desfăşurat toate marile evenimente care au marcat existenţa României moderne, precum şi devenirea ţării noastre ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, NATO şi partener strategic al Statelor Unite ale Americii. Drapelul nostru reprezintă un liant al trecutului, prezentului şi viitorului şi ne aminteşte de sacrificiile făcute de întreaga naţiune pentru a avea, astăzi, un stat democratic şi pluralist, în care drepturile fundamentale ale omului sunt protejate, iar principiile statului de drept sunt respectate", se arată în mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului transmite că arborarea tricolorului este, de fiecare dată, un moment emoţionant, în care trăim mândria de a aparţine naţiunii noastre. "Identificăm drapelul cu pacea, securitatea şi libertatea, dar nu trebuie să uităm că acesta este, în egală măsură, şi un simbol al răspunderii pe care cu toţii o avem pentru dezvoltarea societăţii noastre. Prin celebrarea Zilei Drapelului Naţional, ne revine datoria morală de a transmite generaţiilor tinere, prin exemplul personal, conştiinţa apartenenţei la valorile noastre naţionale, precum şi a faptului că patriotismul nu înseamnă doar emoţia unei sărbători, ci asumarea responsabilităţii de a contribui la progresul României", mai transmite preşedintele.

Cu această ocazie, Administraţia Prezidenţială iluminează Palatul Cotroceni în culorile Tricolorului.

Ziua Drapelului Naţional se sărbătoreşte miercuri. Data de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Conform legii, această zi este marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator, ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, în unităţile Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.