15 august 2019

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Garantarea securităţii nu se poate face fără înzestrare/ Trebuie să acţionăm mult mai rapid pentru a depăşi sincopele procedurilor de achiziţii

Petriana Condrut

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanţa, la evenimentele dedicate Zilei Marinei, că asigurarea securităţii în zonă se poate face doar prin înzestrare şi pregătire, menţionând că liderii europeni au subliniat la Summit-ul d ela Sibiu că toţi apără o Europă Unită.

Sursă foto: Mediafax

"Marea Neagră şi întreaga regiune au o importanţă strategică deosebită pentru întregul staţiu euro-atlantic. Securitatea este vitală în asigrarea secutităţii noastre, a tuturor. Pentru descurajarea actelor ostile, avem nevoie de o abordare coerentă, coordonată la toate nivelurile. Ca stat membru UE şi NATO, România face parte şi dintr-un spaţiu comun de apărare. La finalul Summitului de la Sibiu, noi, liderii europeni, ne-am angajat să apărărm o singură Europă, de la est la vest şi de la nord la sud", a declarat Klaus Iohannis.

"Acesta este de fapt şi principiul consacrat de NATO, <<toţi pentru unul şi unul pentru toţi>>, care ne oferă garanţia că suntem protejaţi şi apăraţi (...) Asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţă fiecărui român nu se poate face fără înzestrare, fără o bună organizare a Armatei.", a mai spus şeful statului.

„Doamnelor şi domnilor, asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţa fiecărui român nu se poate realiza fără o bună înzestrare şi modernizare a Armatei şi fără perfecţionarea continuă la militarilor noştri. Tocmai de aceea încă de la începutul mandatului meu am iniţiat Acordul politic naţional pentru creşterea finanţării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB. Dimensiunea maritimă reprezintă un element esenţial şi din această perspectivă accentul va fi pus pe componenta navală şi pe cea de apărare aeriană şi antirachetă. Au fost făcutţi paşi importanţi în această direcţie, dar încă nu sunt suficienţi. Trebuie să acţionăm mult mai rapid pentru a depăşi sincopele şi inconsecvenţele din procedurile de achiziţii a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajaţi”, a declarat Klaus Iohannis, la Constanţa.
Şeful statului a amintit că anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române.

„Anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române. Aş dori ca această aniversare să vă găsească angrenaţi în plin proces de modernizare şi echipare, pregătiţi să faceţi faţă provocărilor tot mai diversificate din zonele în care vă veţi desfăşura activitatea”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele i-a felicitat, totodată, pe marinarii care au participat la misiuni, afirmând că aceştia şi-au îndeplinit angajamentul asumat de România privind asigurarea securităţii statelor membre NATO.

„Dragi marinari,încă de la începutul acestui an aţi fost implicaţi în misiuni complexe pe Marea Neagră şi pe Marea Mediterană, în marşuri de instrucţie, în exerciţii multinaţionale de anvergură. Reamintesc exerciţiile «Sea Shield 19», cel mai mare exerciţiu NATO din apele teritoriale ale României şi din cele internaţionale ale Mării Negre şi «Saber Guardian 19», un alt exerciţiu impresionant prin numărul participanţilor, prin locurile şi durata desfăşurării. Apreciez contribuţia dumneavoastră la îndeplinirea angajamentelor asumate de România faţă de aliaţi în ceea ce priveşte asigurarea securităţii statelor membre NATO pe flancul estic, prin integrarea Fregatei «Regele Ferdinand» în gruparea navală permanentă «Standing NATO Maritime Group», în cursul lunii iulie 2019. Vă felicit pentru profesionalismul şi tăria de caracter pe care le-aţi demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Forţelor Navale Române cu NATO, precum şi pentru contribuţia esenţială pe care o aduceţi la menţinerea unui mediu stabil de securitate la graniţa de sud-est a Alianţei”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, în Constanţa, la ceremoniile dedicate Zilei Marine Române, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

Aproximativ 20.000 de persoane sunt aşteptate să asiste, joi, în Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române.

Nave şi aeronave militare din state NATO sau partenere, între care şi distrugătorul USS Porter, vor participa, joi, la festivităţile ce vor fi organizate cu prilejul Zilei Marinei Române.