04 septembrie 2019

Klaus Iohannis: Am decis să-l decorez post-mortem cu Steaua României pe diplomatul român ucis în Kabul

Alexandru Costea

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să-l decoreze post-mortem pe diplomatul românul ucis la ambasada României de la Kabul cu ordinul naţional Steaua României în grad de cavaler cu însemn de război.

"În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul său, pentru spiritul de sacrificiu dovedit am decis să-l decorez post-mortem cu ordinul naţional Steaua României în grad de cavaler cu însemn de război. Totodată, îi urez multă sănătate şi recuperare cât mai rapidă românului nostru rănit în acelaşi atac sângeros", a afirmat preşedintele României.

Preşedintele a transmis condoleanţe familiei îndoliate.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, marţi, cu fermitate, atacul terorist "laş" care a ucis un diplomat român şi a rănit alt oficial al României. Acesta a reiterat angajamentul profund pentru combaterea terorismului la nivel internaţional.

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a declarat, marţi seară, că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României, precizând că a fost vorba de un asalt susţinut timp de câteva ore şi că imobilul respectiv nu mai poate fi utilizat.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că diplomatul român mort făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice şi avea 43 de ani. Ministrul Afacerilor Externe a precizat că, la momentul atacului, erau 12 diplomaţi români la misiunea de la Kabul, atacul având loc luni seară, la ora 22.00, ora României, şi durând câteva ore după miezul nopţii.

Ministrul a precizat că atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Viorica Dăncilă au fost informaţi despre tragedie şi că, după părerea sa, pentru diplomatul român mort s-ar impune funeralii naţionale, având în vedere actul de curaj de care a dat dovadă.

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit după atacul terorist care a avut loc în Kabul, Afganistan, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).