10 iulie 2019

Klaus Iohannis: Am cerut poziţii de vicepreşedinţi în Comisia Europeană din Europa Estică

Alexandru Costea

Klaus Iohannis a declarat că, în cadrul întâlnirilor de la Consiliul European, nu au fost negociate protofoliile comisarilor europeni, însă membrii noi au solicitat compensarea absenţei unei persoane din Europa de Est la conducerea unei instituţii UE prin numirea în poziţii de vicepreşedinţi ai CE.

Sursă foto: Mediafax

"Cei care întreabă aceste lucruri se vede că n-au înţeles nimic din ce s-a întâmplat acolo. Nu s-a negociat niciun fel de portofoliu. S-a negociat o configuraţie pentru posturile de vârf, conducerea CE, Consiliului European. A fost nevoie de o negociere pe un pachet un pic mai mare pentru a avea garanţia că în Parlament se va obţine o majoritate. Situaţia în PE şi în Consiliul European este puţin mai complicată dectâ în mandatele trecute. Dacă până acum două grupuri politice puteau să se înţeleagă şi să se constitue o majoritate, acest lucru nu mai este posibil. Este nevoie de 3 sau 4 grupuri politice pentru a asigura o majoritate stabilă. Acest lucru, cu faptul că sunt 28 de membri în Consiliu, care doresc să-şi spună părerea fiecare, a dus la discuţii şi negocieri extrem de complicate şi care s-au finalizat foarte bine prin consens. Nu s-au negociat interese naţionale pe poziţii de comisar. Mai mulţi dintre ţările membre mai noi am avut pretenţia ca absenţa unei persoane din Estul Europei în conducerea instituţiilor europene să fie compensată just prin poziţii de vicepreşedinte la CE, în momentul la care se va discuta componenţa acestei comisii", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, întrebat dacă au fost negociate portofoliile de comisari europeni la întâlnirile din Consiliul European.

Preşedintele Jean Claude Juncker intenţionează să audieze în următoarele zile cei doi candidaţi propuşi pentru preluarea mandatelor de comisari europeni lăsate libere de Corina Creţu şi Andrus Ansip, după ce aceştia au preluat mandate de eurodeputaţi.