03 mai 2021

Kîrgîzstan şi Tadjikistan au încheiat procesul de retragere a trupelor de la graniţă

Andreea Soare

Kîrgîzstan şi Tadjikistan au căzut de acord, sâmbătă, cu privire la o retragere completă a trupelor de la graniţă, după mai multe zile de conflicte care au dus la moartea a 49 de oameni, transmite Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Liderii structurilor de securitate din cele două ţări au anunţat înţelegerea într-o conferinţă de presă ţinută în Kîrgîzstan, la câteva ore după ce Serviciul de Frontieră de la graniţa Kîrgîzstanului a declarat că trupele tadjice au deschis focul asupra unor vehicule kârgâze.

Şeful Comitetului Securităţii Naţionale din Tadjikistan a declarat că tragedia care a avut loc la graniţă nu ar trebui să mai aibă loc vreodată.

De asemenea, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov a vorbit prin telefon cu omologii săi din ambele ţări, cerându-le să respecte acordul de încetare a focului.

Atât Kîrgîzstan, cât şi Tadjikistan sunt foste repulici sovietice, găzduiesc baze militare ruse şi consideră că Moscova le este partener strategic.

Conflictele care au avut loc în această săptămână de-a lungul graniţei dintre provincia Sughd a Tadjikistanului şi provincia Batken din Kîrgîzstan au pornit de la o dispută asupra unei instalaţii de apă din râul Isfara, revendicată de ambele părţi.

Luni, potrivit TASS, ambele părţi au încheiat procesul de retragere a trupelor de la graniţă. „Cele două părţi au încheiat procesul de retragere a forţelor şi a echipamentelor din zonele de lângă graniţă”, a transmis Serviciul de Frontieră, citat de TASS.