27 aprilie 2018

Kim Jong-Un susţine că sistemul de transport din Coreea de Nord este precar, după ce Moon Jae-In şi-a exprimat dorinţa de vizita Muntele Paektu

Mircea Olteanu

Kim Jong-Un, liderul regimului de la Phenian, a declarat că sistemul de transport din Coreea de Nord este deficitar, după ce preşedintele sud-coreean Moon Jae-In şi-a exprimat dorinţa de vizita Muntele Paektu, la frontiera între Coreea de Nord şi China, loc considerat sacru în cele două Corei.

Sursă foto: Mediafax

Yoon Young-chan, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Seul, a declarat că liderul de la Phenian a afirmat că o astfel de călătorie ar putea fi inconfortabilă pentru preşedintele sud-coreean.

Kim Jong-Un a mai adăugat că delegaţii nord-coreeni, care au vizitat Coreea de Sud cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă, au rămas impresionaţi de reţeaua feroviară de mare viteză din Coreea de Sud, potrivit lui Yoon.

La rândul său, Moon Jae-In a declarat că nord-coreenii s-ar putea bucura de călătoria cu trenurile de mare viteză din Coreea de Sud în cazul îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale, fapt ce ar permite inclusiv reconectarea reţelelor feroviare ale celor două ţări.

Starea sistemului de transport rutier din Coreea de Nord este una precară, iar cu câteva zile înainte de summit, în Coreea de Nord s-a produs un grav accident rutier în urma căruia 32 de turişti chinezi şi-au pierdut viaţa.

Liderul regimului de la Phenian şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, s-au întâlnit vineri în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei.