31 mai 2018

Kim Jong-Un îi mulţumeşte lui Vladimir Putin pentru opoziţia faţă de "hegemonia" Statelor Unite

Mihai Draghici

Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, a exprimat apreciere pentru abordarea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a se opune "hegemoniei" Statelor Unite.

"Situaţia în Peninsula Coreea se schimbă în conformitate cu interesele Coreei de Nord şi Coreei de Sud. Apreciez foarte mult că Administraţia Vladimir Putin se opune hegemoniei Statelor Unite. Rusia se opune cu stricteţe, iar noi suntem pregătiţi permanent să purtăm negocieri şi să avem un schimb profund de opinii cu partea rusă pe această temă", a transmis Kim Jong-Un, potrivit agenţiilor Interfax şi Tass, cu ocazia vizitei la Phenian a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Kim Jong-Un a transmis acest mesaj deşi ar urma să aibă o întrevedere cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. Rusia şi China sunt principalii aliaţi ai Coreei de Nord.

În cursul vizitei la Phenian, Serghei Lavrov l-a invitat pe Kim Jong-Un să efectueze o vizită în Rusia. "Am fi foarte bucuroşi să veniţi în Rusia", i-a spus Serghei Lavrov liderului autoritarist din Coreea de Nord.

Oficiali nord-coreeni şi americani discută detaliile organizării întrevederii între Donald Trump şi Kim Jong-Un. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că discuţiile cu oficialii nord-coreeni se desfăşoară "foarte bine", precizând că ar urma să primească o scrisoare de la Kim Jong-Un. "Urmează să primesc o scrisoare de la Kim Jong-Un, deci, aştept să văd ce conţine scrisoarea", a spus Trump, citat de NBC News.

Săptămâna trecută, Donald Trump a transmis că a reluat contactele cu Phenianul şi ar putea reactiva întrevederea cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, deşi tocmai o anulase. "Discutăm chiar în acest moment cu nord-coreenii", a declarat vineri după-amiază Donald Trump. "Toată lumea practică jocuri", a precizat Donald Trump, care se laudă uneori că foloseşte tactici de negociere. Liderul de la Casa Albă a semnalat că întrevederea cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, ar putea avea loc chiar la data stabilită iniţial, 12 iunie. "Nord-coreenii ar vrea foarte mult acest lucru, şi noi am vrea", a spus Trump. Donald Trump observa, într-un mesaj postat pe Twitter, că reacţia Coreei de Nord la decizia sa de anulare a summitului a fost "caldă şi productivă".

Regimul de la Phenian a semnalat că "vrea să ofere Statelor Unite timp şi oportunităţi pentru reanalizarea posibilităţii discuţiilor în orice moment şi în orice format". Kim Kye Gwan, adjunct al ministrului nord-coreean de Externe, a catalogat decizia lui Donald Trump de anulare a summitului "neaşteptată şi foarte regretabilă".

Cu o zi înainte, Donald Trump anunţase anularea întrevederii programate cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, denunţând "ostilitatea" regimului de la Phenian. Donald Trump a decis anularea întrevederii din cauza "furiei uriaşe şi ostilităţii deschise" manifestate într-un recent comunicat al Phenianului. "În acest moment, este inadecvat să organizăm această întâlnire mult aşteptată", i-a transmis Donald Trump lui Kim Jong-Un, semnalându-i disponibilitatea de a-l întâlni "într-o bună zi". Statele Unite şi aliaţii sunt pregătiţi pentru o acţiune militară în cazul în care Coreea de Nord comite "acte nebuneşti" după anularea reuniunii, avertiza Donald Trump. "Armata SUA este pregătită" pentru cazul în care liderii Coreei de Nord răspund cu o demonstraţie de forţă la anularea reuniunii, a declarat Donald Trump, subliniind că oficiali japonezi şi sud-coreeni au asumat angajamentul de a participa la o acţiune militară în situaţia unor "acte nebuneşti ori nesăbuite comise de Coreea de Nord". "Cred că anularea întrevederii (cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un -n.red.) constituie un uriaş pas înapoi pentru Coreea de Nord şi pentru întreaga lume. Sper că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, va face până la urmă ce este corect nu doar pentru el însuşi, ci şi pentru poporul nord-coreean, care suferă foarte mult şi în zadar", a spus Donald Trump.