06 iunie 2018

Kim Jong-Un "a cerşit" întâlnirea cu Donald Trump, susţine Rudy Giuliani, sugerând aplicarea aceleiaşi tactici de negociere în conflictul israelo-palestinian

Mihai Draghici

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, "a cerşit" reprogramarea întrevederii cu preşedintele SUA, Donald Trump, după ce acesta o anulase, afirmă Rudy Giuliani, avocatul liderului de la Casa Albă, sugerând aplicarea aceleiaşi tactici în conflictul israelo-palestinian.

Sursă foto: Mediafax

Aflat la o conferinţă pe tema investiţiilor desfăşurată în Israel, Rudolph Giuliani a explicat ce s-a întâmplat după ce preşedintele SUA, Donald Trump, anulase întrevederea cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. "Nord-coreenii ne ameninţau că vor intra în război nuclear cu noi, că ne vor învinge într-un conflict nuclear", a declarat Giuliani, probabil referindu-se la comunicatul din 25 mai prin care Coreea de Nord avertiza că regimul de la Phenian este pregătit pentru un conflict atomic dacă va fi cazul.

"Noi am spus că nu suntem pregătiţi pentru un summit în aceste condiţii. Ei bine, apoi, Kim Jong-Un s-a aşezat în mâini şi în genunchi şi a cerşit întrevederea, exact poziţia în care voiam să îl aducem", a spus avocatul lui Donald Trump", citat de publicaţia The Wall Street Journal şi de postul BBC News.

"Exact acest lucru trebuie să se întâmple cu Autoritatea Palestiniană. Trebuie să ceară pacea. Trebuie schimbată abordarea, sunt necesare presiuni", a adăugat Rudy Giuliani, potrivit site-ului NationalReview.com.

Autoritatea Palestiniană refuză să mai considere Statele Unite intermediar în procesul de pace israelo-palestinian de când preşedintele Donald Trump a decis, în decembrie 2017, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului şi mutarea ambasadei americane în acest oraş.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat vinerea trecută că se va întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pe 12 iunie, deşi în urmă cu o săptămână anulase întrevederea. "Ne vom întâlni pe 12 iunie, în Singapore", a declarat Donald Trump vinerea trecută, la Casa Albă, după întrevederea cu un oficial de rang înalt din Coreea de Nord.

În urmă cu o săptămână, Donald Trump anunţase anularea întrevederii programate cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, denunţând "ostilitatea" regimului de la Phenian.

Statele Unite cer Coreei de Nord să asume angajamentul abandonării "complete, în mod verificabil şi ireversibil" a programelor de înarmare atomic şi balistic. Donald Trump a abandonat linia politică a administraţiilor de la Washington, care au refuzat lansarea negocierilor bilaterale cu Phenianul.

Japonia a îndemnat Statele Unite şi comunitatea internaţională să menţină sancţiunile şi modalităţile de monitorizare asupra Coreei de Nord, avertizând că Phenianul obişnuieşte să nu respecte angajamentele asumate. Itsunori Onodera, ministrul nipon al Apărării, a amintit că regimul din Coreea de Nord anunţase şi în anul 1994 că va renunţa la programul de înarmare nucleară, dar a continuat activităţile în secret, iar anul trecut a ameninţat ţările vecine cu atacuri. "Ţinând cont de modul în care Coreea de Nord s-a comportat în trecut, cred că este important să nu recompensăm această ţară doar pentru că a acceptat dialogul", a declarat Itsunori Onodera, referindu-se la planul preşedintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un. "Am asistat la repetarea unor evenimente în istorie, când Coreea de Nord a anunţat renunţarea la arme nucleare, prezentându-se drept un stat conciliant, dar apoi a schimbat abordarea, blocând toate eforturile de pace. Singura modalitate de instaurare a păcii în Peninsula Coreea este ca Phenianul să adopte măsuri concrete de renunţare totală, în mod verificabil şi ireversibil, la toate armele de distrugere în masă şi la stocurile balistice, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU", a subliniat oficialul japonez.