Kidon, trupa de elită de asasini ai Mossadului, l-ar fi ucis pe şeful programului nuclear iranian
Florin JipaUciderea şefului programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh, pe 27 noiembrie, de o echipă tactică foarte bine antrenată, îi aduce din nou în prim plan pe luptătorii Kidon, trupa de elită de asasini ai Mossadului, conform T-Intelligence.
Chiar dacă autorii atacului sunt necunoscuţi, publicaţia arată că modul de operare (folosirea armelor de dimensiuni mici şi explozibil) şi dispozitivul de atac (echipe tactice mici) corespund operaţiilor desfăşurate de Kidon.
Nu este pentru prima dată când oameni de ştiinţă iranieni din programul nuclear sunt eliminaţi, cel puţin cinci astfel de atacuri au avut loc începând cu 2010, toate fiind atribuite Israelului, mai arată sursa citată.
O altă unitate tactică Kidon l-ar fi eliminat, în luna august, pe Abdullah Ahmed Adbullah, care era cunoscut şi sub numele de Abu Muhammad al-Masri, al doilea comandant din ierarhia grupului Al-Qaida, acuzat de planificarea atacurilor din 1998 asupra ambasadelor SUA din Africa. Acesta a fost împuşcat de către doi indivizi pe motociclete, pe străzile din Teheran, atacul fiind, de asemenea, atribuit Israelului.
Agenţii secreţi israelieni l-au eliminat pe numărul doi al grupului Al-Qaida din Iran
Armata Israelului a fost alertată înainte de atac
De data aceasta, Israelul a acţionat pregătindu-se şi de o ripostă a Iranului, iar cu câteva zile înainte de atac, armata era în stare de alertă.
Pe 25 noiembrie, toată presa anunţa că armata israeliană a primit ordin să se pregătească de un posibil atac al SUA asupra Iranului. Nu a fost vorba de un atac american, ci chiar de unul al Israelului.
Diversiunea cu atacul american i-a ţinut pe iranieni ocupaţi
Administraţia de la Teheran a ameninţat că va riposta la un eventual atac al Statelor Unite, pe fondul informaţiilor că preşedintele în funcţie, Donald Trump, ar vrea să lanseze o operaţiune pentru distrugerea instalaţiilor nucleare iraniene.
"Orice acţiune împotriva naţiunii iraniene ar atrage cu siguranţă o reacţie devastatoare", declara atunci Ali Rabiei, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Teheran.
Pe ultima sută de metri, Trump crează o alianţă împotriva Iranului
Un alt aspect important este faptul că înainte cu câteva zile de executarea atacului, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi Yossi Cohen, directorul serviciului israelian de informaţii Mossad, s-au deplasat în secret în Arabia Saudită, unde s-au întâlnit cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi cu secretarul de Stat american, Mike Pompeo.
Vizita se înscrie în eforturile Administraţiei Donald Trump de normalizare a relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel şi de formare a unei alianţe împotriva acţiunilor destabilizatoare ale Iranului în regiune.
Cum va reacţiona Iranul?
Iranul a avertizat vineri că o „răzbunare teribilă” îi aştepta pe cei implicaţi în ceea ce Teheranul a numit „un act terorist”. Imediat, Israelul şi-a plasat ambasadele din întreaga lume în alertă maximă, conform mai multor publicaţii care au citat surse guvernamentale, chiar dacă Ministerul israelian de Externe a refuzat să comenteze.
Israelul este înconjurat de teritorii unde miliţii şiite, susţinute de gruparea Quds a Corpului Gardienilor Revoluţiei, desfăşoară acţiuni de destabilizare a regiunii. De altfel, ultimul atac al Israelului împotriva acestora, în Siria şi Fâşia Gaza, s-a întîmplat cu o săptămână în urmă.
Posibil ca în viitorul apropiat, militanţi ai acestor miliţii, cum ar fi Hezbollah, Jihadul Islamic sau Hamas, să încerce să atace obiective israeliene.
Iranul promite răzbunare pentru uciderea directorului programului nuclear. În spatele atentatului ar fi statul Israel