Kelemen Hunor critică abordarea în cazul organizării exerciţiului militar în Harghita şi Covasna
Diana GrigoreKelemen Hunor a declarat, luni, la emisiunea ”Gândurile lui Cristoiu”, că abordarea organizării exerciţiului militar hibrid în Harghita şi Covasna este inacceptabilă. Liderul UDMR susţine că se aplică doctrina Ceauşescu, unde secuii şi maghiari erau priviţi ca o ameninţare la securitatea naţională.
„Noi am aflat când au anunţat acum câteva zile, generalul Botea dacă nu mă înşel şi a zis că urmează acest exerciţiu. Armata sigur că trebuie să facă exerciţii pe teritoriul ţării. Acest general a dat o explicaţie absolut inacceptabilă din punctul meu de vedere. A vorbit de Donbas şi Osetia de Sud unde au fost situaţii similare. El a dat aceste două chestiuni. Acolo s-au purtat războaie de toată frumuseţea. Noi nu suntem în această situaţie. Dacă cineva din conducerea armatei vede în secuime o problemă de genul Osetia de Sud sau Donbas, eu cred că nu a înţeles nimic sau încearcă să manipuleze ceva. Deci este doctrina lui Ceauşescu, nu poti să ai încredere în maghiari, nu poţi să ai încredere în secui, ei reprezintă o ameninţare la securitatea naţională-. nu putem accepta aşa ceva. Din punctul meu de vedere este o abordare greşită”, a declarat Kelemen Hunor, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.
Prezidenţiabilul UDMR a adăugat că nu e corect ca statul român să aibă o singură ofertă pentru secuime, anume exerciţiile militare. Totodată, acesta a susţinut că maghiarilor li se reproşează că nu aduc investitori, însă de vină este infrastrcutura.
„Statul român dacă nu poate oferi altceva decât exerciţii militare pe războaie hibride în secuime, nici măcar nu este la graniţa cu Ucraina sau la marginea României, este în mijlocul ţării. dacă asta este singura ofertă a statului român nu e bine. De ce nu construieşti? De 30 de ani ne chinuim, nu există infrastructură şi nu vin investitorii. Suntem acuzaţi că nu aducem investitori. Unde să îi aducem? Din punctul meu de vedere e o abordare extrem de greşită, oamenii sunt extrem de nervoşi în Harghita şi Covasna. Oamenii spun de ce statul român nu are încredere în noi nici acum după 30 de ani. Suntem oameni care muncim, nu plecăm din această ţară”, a adăugat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a precizat că exerciţiul militar anunţat crează gândul „că oamenii vor să facă acolo o diversiune”.
„Nu cred că este o abordare corectă. Nu am nicio problempă cu exerciţiile militare. Doar cu explicaţia şi locul”, a conchis Hunor.
Reacţia vine în contextul în care în spaţiul public au apărut declaraţii atribuite generalului Marian Botea referitoare la necesitatea acestui exerciţiu după manifestarea războiului hibrid în Georgia şi Ucraina.
Aproximativ 500 de militari din Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale participă, în perioada 7-13 octombrie 2019, la exerciţiul interinstituţional CONCORDIA 19, în mai multe locaţii din judeţele Covasna şi Harghita, precum şi municipiul Bucureşti.
Această etapă de instruire interinstituţională, condusă de Statul Major al Apărării, are ca obiectiv principal dezvoltarea relaţiilor de cooperare, precum şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor de acţiune în comun ale instituţiilor din compunerea Sistemului Naţional de Apărare, Ordine publică şi Securitate Naţională.
Planul activităţilor exerciţiului CONCORDIA 19 include o serie de secvenţe în care sunt implicaţi militari din structurile de vânători de munte, CIMIC, apărare CBRN, medicină operaţională, apărare cibernetică, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP şi STS.