01 iulie 2019

KCNA: Kim Jong Un şi Donald Trump au decis să intensifice dialogul despre denuclearizare

Marinela Sarbu

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump au convenit, în cadrul reuniunii de duminică, să intensifice dialogul pentru a face progrese în denuclearizarea Peninsulei Coreene, a anunţat luni mass-media de stat nord-coreeană, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Trump a devenit dminică primul preşedinte american aflat în funcţie, care a păşit în Coreea de Nord. Acesta s-a întâlnit cu Kim în zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei şi a fost de acord să reia discuţiile nucleare care rămăseseră blocate.

"Liderii celor două ţări au convenit să menţină legătura strânsă şi în viitor şi să reia şi să avanseze dialogurile productive pentru a face un nou progres în denuclearizarea Peninsulei Coreene şi în relaţiile bilaterale", a informat agenţia de ştiri KCNA.

Întâlnirea, iniţiată de Trump printr-un mesaj online pe care Kim i-a spus că l-a luat prin surprindere, a arătat raportul dintre cei doi, însă analiştii au declarat că nu s-au apropiat de reducerea decalajului dintre poziţiile lor de la summitul din februarie din Vietnam.

KCNA a transmis că, în timpul discuţiilor dintre Trump şi Kim, cei doi lideri au explicat "chestiuni legatet de relaxarea tensiunilor din peninsula coreeană", "chestiuni de interes comun care au devenit un obstacol în rezolvarea acestor probleme" şi "şi-au exprimat deplina înţelegere şi simpatie."

Kim a spus că relaţia personală bună cu Trump a făcut o întâlnire atât de dramatică posibilă la doar o zi după primirea veştii şi că relaţia cu Trump va continua să producă rezultate bune, potrivit KCNA.