23 decembrie 2020

Jurnalistul care a demascat trimiterea de arme turceşti în Siria a fost condamnat pentru spionaj şi terorism

Florin Jipa

Un tribunal din Turcia l-a condamnat, miercuri, în lipsă, pe jurnalistul Can Dundar pentru spionaj şi terorism, conform AP.

Sursă foto: Profimedia

Acesta ar fi „obţinut documente secrete pentru operaţiuni de spionaj şi a dorit să ajute o organizaţie teroristă,” fiind condamnat, în lipsă, la 27 de ani şi jumătate de închisoare.

Avocatul jurnalistului a refuzat să participe la audieri acuzând că procedurile legale au violat regulile unui proces corect şi imparţial.

Dundar a fost redactorul-şef al publicaţiei de opoziţie Cumhuriyet, este în proces din 2015, când a acuzat serviciile turceşti de informaţii că au trimis ilegal arme în Siria. Anul următor, Dundar a fugit în germania.

La momentul respectiv, Erdogan a refuzat să înceapă o investigaţie pentru contrabandă cu arme, susţinând că în camioanele care apăreau într-un video au fost ajutoare pentru turcmenii din Siria. Preşedintele turc l-a ameninţat atunci pe Dundar că „va plăti un preţ mare”.

Dundar a fost acuzat că l-a sprijinit şi pe Fethullah Gulen, care este în SUA, considerat terorist în Turcia.

Organizaţia Reporteri fără frontiere a catalogat Turcia pe locul 154 din 180 în Press Freedom Index din 2020, pentru zecile de jurnalişti condamnaţi în ultimii ani, arată sursa citată.