22 mai 2018

Jurnaliştii străini au sosit pentru a asista la DEZAFECTAREA poligonului atomic din Coreea de Nord

Mircea Olteanu

Un grup de jurnalişti străini a sosit marţi în Coreea de Nord pentru a asista la dezafectarea poligonului de teste atomice de la Punggye-ri, acţiune programată să aibă loc în cursul acestei săptămâni, informează agenţia de ştiri Dpa.

Sursă foto: Mediafax

Opt echipe de jurnalişti din SUA, Marea Britanie, China şi Rusia au sosit cu o cursă aeriană de la Beijing, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Michael Greenfield, producător media al postului Sky News.

La bordul aeronavei nu se afla însă niciun jurnalist sud-coreean, Phenianul refuzând să accepte lista de participanţi propusă de Seul.

 

 

 

 

Coreea de Nord a anulat săptămâna trecută discuţiile la nivel înalt cu Coreea de Sud, în semn de protest faţă de exerciţiile militare comune la care participă forţe sud-coreene şi americane.

La începutul lunii mai, Phenianul a anunţat că plănuieşte să dezafecteze poligonul de teste atomice în cursul acestei săptămâni, în semn de angajament faţă de principiul denuclearizării Coreei.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că dezafectarea poligonului ar fi "un gest foarte inteligent şi graţios".

Evenimentul ar urma să aibă loc înainte de discuţiile între Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un, programate să se desfăşoare pe data de 12 iunie.

Totuşi, există indicii că dezafectarea singurului poligon de teste atomice din Coreea de Nord este mai degrabă o acţiune simbolică, întrucât se pare că zona unde se află poligonul s-a prăbuşit parţial în urma testelor nucleare şi nu mai este utilizabil.