Jurnaliştii străini au sosit pentru a asista la DEZAFECTAREA poligonului atomic din Coreea de Nord
Mircea OlteanuUn grup de jurnalişti străini a sosit marţi în Coreea de Nord pentru a asista la dezafectarea poligonului de teste atomice de la Punggye-ri, acţiune programată să aibă loc în cursul acestei săptămâni, informează agenţia de ştiri Dpa.
Opt echipe de jurnalişti din SUA, Marea Britanie, China şi Rusia au sosit cu o cursă aeriană de la Beijing, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Michael Greenfield, producător media al postului Sky News.
La bordul aeronavei nu se afla însă niciun jurnalist sud-coreean, Phenianul refuzând să accepte lista de participanţi propusă de Seul.
Chinese and other foreign journalists have arrived in North Korea to cover the dismantling of the country’s nuclear test site later this week. @realDonaldTrump @SecPompeo https://t.co/GY5JyGu5r1 …
— BaliPromotionCenter (@translatorbali) May 22, 2018
🔶 HAPPENING NOW: Invited by the #DPRK, journalists from multiple countries (US, UK, China) boarded a plane from Beijing for Pyongyang to witness the dismantling of the country's nuclear test site “Punggye-ri”. The DPRK regime declined to accept S. Korean journalists. pic.twitter.com/W1PvY97ec6
— Breaking News Chile (@BreakingNewsChi) May 22, 2018
Coreea de Nord a anulat săptămâna trecută discuţiile la nivel înalt cu Coreea de Sud, în semn de protest faţă de exerciţiile militare comune la care participă forţe sud-coreene şi americane.
La începutul lunii mai, Phenianul a anunţat că plănuieşte să dezafecteze poligonul de teste atomice în cursul acestei săptămâni, în semn de angajament faţă de principiul denuclearizării Coreei.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că dezafectarea poligonului ar fi "un gest foarte inteligent şi graţios".
Evenimentul ar urma să aibă loc înainte de discuţiile între Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un, programate să se desfăşoare pe data de 12 iunie.
Totuşi, există indicii că dezafectarea singurului poligon de teste atomice din Coreea de Nord este mai degrabă o acţiune simbolică, întrucât se pare că zona unde se află poligonul s-a prăbuşit parţial în urma testelor nucleare şi nu mai este utilizabil.