28 martie 2019

JURNAL MILITAR LA FLANCUL DE EST AL NATO (11-25 MARTIE 2019)

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

În a doua decadă a lunii martie, SUA şi Federaţia Rusă şi-au demonstrat capabilităţile militare în Marea Neagră şi în Marea Baltică. Pe 14 martie 2019, două bombardiere strategice ruse Tu-22 M3 au apărut în spaţiul aerian al Mării Negre, iar informaţiile privind o dislocare permanentă a  aeronavelor de acest tip în Crimeea au abundat în presa rusă (fiind dezminţite ulterior). Şi ca urmare, probabil, a intensificării în ultima perioadă a zvonurilor privind o eventuală invazie a Rusiei în estul Ucrainei, SUA au redislocat şase bombardiere strategice B-52 Stratofortress din Louisiana în Marea Britanie, ulterior acestea executând misiuni de zbor, atât în Marea Baltică, cât şi în Marea Neagră. Washingtonul a transmis astfel un mesaj Moscovei că securitatea aliaţilor şi partenerilor din estul Europei rămâne o chestiune care nu se negociază.

Pe 18 martie 2019, preşedintele rus, Vladimir Putin s-a aflat la Simferopol, pentru a sărbători 5 ani de la evenimentele care au culminat cu anexarea Crimeei. Actuala conducere a statului rus semnalează încă o dată că integrarea peninsulei în spaţiul rus este ireversibilă. Acest lucru este estimat ca atare chiar de către prezidenţiabilii ucraineni, existând un consens în rândul acestora că în absenţa schimbării leadershipului de la Kremlin, revenirea Crimeei la Ucraina şi rezolvarea pacifistă a crizei din Donbas nu sunt posibile.

Activităţi în cadrul măsurilor de asigurare NATO

Misiune de zbor a unui bombardier strategic american

Pe 18 martie 2019, un bombardier strategic B-52H Stratofortress şi o aeronavă cisternă Boeing KC-135R Stratotanker din forţele aeriene americane au executat o misiune de realimentare în aer, într-un raion situat în spaţiul aerian al României, deasupra localităţii Constanţa.

Zboruri de cercetare

În perioada de referinţă s-au desfăşurat 3 zboruri cu aeronave P-8A Poseidon (aeronave multirol, cu misiuni de patrulare maritimă, luptă antisubmarin şi luptă împotriva navelor de suprafaţă) din cadrul Forţelor Navale ale SUA (12, 15 şi 22 martie). De asemenea au fost executate 2 zboruri cu aeronave RC-135V Rivet Joint (aeronave SIGINT, pe 12 şi 22 martie) şi 6 zboruri cu aeronave de cercetare fără pilot RQ-4B-30 Global Hawk aparţinând Forţelor Aeriene ale SUA (câte două misiuni de zbor pe 12, 15 şi 20 martie).

Zborurile s-au desfăşurat în estul Ucrainei, zonele de coastă ale Peninsulei Crimeea şi în estul Mării Negre. În comparaţie cu prima decadă a lunii martie numărul misiunilor de zbor a crescut cu peste 30% (11 faţă de 8 în perioada anterioară). O treime din misiuni au fost executate pe 12 martie, cu toate tipurile de aeronave, ceea ce sugerează că au existat probabil indicatori privind o acţiune semnificativă a forţelor ruse în acea zi.

Prezenţă navală

Pe 21 martie 2019, vânătorul de mine francez (M653) Capricorn a intrat în Marea Neagră, fiind raportat în tranzit spre portul Odessa.

Nava franceză va rămâne în Odessa până pe 26 martie, perioadă în care va executa exerciţii în comun cu nave din cadrul forţelor navale ucrainene.

Exerciţii comune

Exerciţiul NATO ”GEO Exercise 2019”

În perioada 18-29 martie 2019 la Tbilisi se desfăşoară exerciţiul de comandament (Command Post Exercise/CPX) „GEO EXERCISE 2019”, cu participarea a 343 de militari şi civili din 21 de state NATO şi trei state partenere (Georgia, Azerbaijan şi Suedia).

Obiectivul exerciţiului este creşterea interoperabilităţii conceptuale şi acţionale a forţelor armate georgiene cu cele NATO. Scenariul ia în calcul o criză regională complexă, pentru soluţionarea căreia sunt necesare eforturile comune ale militarilor georgieni, structurilor desemnate de NATO,  organizaţiilor non-guvernamentale  şi organizaţiilor de securitate internaţionale. Pe 25 martie, în ziua distinşilor vizitatori (Distinguished Visitors Day / DVDay), la exerciţiul a participat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Activităţi de pregătire a exerciţiului NATO-Ucraina "Rapid Trident 2019"

Pe 21 martie 2019 s-a desfăşurat la Academia Forţelor Terestre ucrainene din Lvov (Ucraina) conferinţa iniţială de planificare a exerciţiului comun "Rapid Trident 2019".

Seria exerciţiilor Rapid Trident a debutat în anul 2011, cu scopul adaptării organismului militar ucrainean la doctrinele, tacticile, tehnicile şi procedurile NATO, într-o perioadă în care Ucraina  îşi exprima pentru prima dată dezideratul de a adera la organizaţia nord-atlantică. Anul trecut exerciţiul s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni şi au participat 2200 de militari din 10 state NATO, printre care şi România. Rapid Trident 2019 se va desfăşura în luna septembrie 2019, iar partea ucraineană şi-a anunţat intenţia de a participa la activităţile marcate în teren cu o brigadă din cadrul forţelor terestre (în anii anteriori participarea era la nivel batalion).

Exerciţii şi operaţii desfăşurate de Federaţia Rusă.

Sumar:

  • activităţile militare desfăşurate de Federaţia Rusă în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) au avut loc la parametrii obişnuiţi. Au continuat încălcările acordului de încetare a focului în estul Ucrainei şi retorica anti-rusă s-a intensificat pe fondul apropierii alegerilor prezidenţiale ucrainene din 31 martie 2019.
  • ”Expresul sirian” continuă transporturile aeriene şi navale de personal, tehnică şi materiale cu destinaţia Siria. Forţele navale ruse continuă să se pregătească în cadrul Grupării navale operative ruse din Marea Mediterană (GNORM).
  • instrucţia pentru luptă se desfăşoară la un nivel ridicat în Regiunea Militară Sud, continuând taberele de instrucţie şi exerciţiile tactice cu toate categoriile de forţe şi genuri de armă.

Operaţii şi activităţi militare

Estul Ucrainei

situaţia s-a menţionat tensionată, autorităţile de la Kiev raportând mai mulţi morţi şi răniţi din rândul forţelor ucrainene. Observatorii OSCE au continuat să informeze despre situaţii în care accesul în anumite zone le-a fost interzis de către separatişti.

• în paralel cu gestionarea situaţiei din Donbas, forţele ucrainene continuă activităţile de pregătire pentru luptă. Pe 20 martie 2019, trei avioane de vânătoare MiG-29 şi două avioane de bombardament Su-25 au executat zboruri de antrenament în spaţiul aerian ucrainean, deasupra Mării Azov. În perioada 27-29 martie autorităţile ucrainene au notificat un raion maritim la sud-vest de Odessa, în care intenţionează să execute lansări de rachete de pe navele de suprafaţă şi cu instalaţiile de rachete de coastă.

Siria

Misiuni de transport

În perioada 11-25 martie 2019, aviaţia de transport rusă a executat un număr de 11 misiuni de transport către Siria cu aeronave IL-76 MD, An-124 şi Tu-154M, cu decolare de pe aeroporturile Mozdok şi Cikalovski şi aterizare la Latakia. În raport cu perioada de referinţă anterioară numărul misiunilor de zbor s-a dublat.

Pe 11 martie, cargoul Dviniţa-50 / Flota Rusă a Mării Negre / FRMN a fost raportat în tranzit prin Strâmtoarea Bosfor, spre sud, cu destinaţia portul Tartus / Siria.

Pe 22 martie 2019, nava rusă de desant Orsk / FRMN a fost observată în tranzit prin Strâmtoarea Bosfor, spre sud, cu destinaţia portul sirian Tartus, executând o misiune de transport de tehnică militară, la bordul navei fiind observate camioane Ural-4320.

Posibile schimbări în Gruparea navală operativă rusă din Marea Mediterană (GNORM)

Pe 14 martie, submarinul Krasnodar / FRMN a ieşit din Marea Neagră, ulterior activitatea sa nemaifiind observată.

Deplasarea submarinelor statelor riverane prin strâmtorile turceşti este reglementată de articolul 12 din Convenţia de la Montreux . Dacă submarinele au fost achiziţionate de la terţi sau construite de statele riverane în şantiere navale proprii, dar din afara Mării Negre (cazul Rusiei), acestea pot fi trimise la reparaţii, cu notificarea prealabilă a guvernului turc. Submarinele altor state nu au dreptul să tranziteze strâmtorile turceşti.

Submarinul Krasnodar este unul dintre cele şase submarine din clasa Varshavyanka (Proiect 636.3, versiune modernizată a clasei KILO) aflate în organica FRMN. Submarinele Velikiy Novgorod şi Kolpino, deşi în cadrul FRMN, nu au fost aduse încă în Marea Neagră dar operează în cadrul GNORM încă din 2017. Dacă Krasnodar li se va alătura, acest lucru va constitui o încălcare a convenţiei de către Rusia. Acest tip de submarin este perceput ca o ameninţare serioasă de către forţele navale NATO, fiind dificil de detectat şi având la bord complexul Kalibr- PL, cu care poate lansa rachete anti-navă, anti-submarin şi de atac terestru la distanţe foarte mari (peste 600 de kilometri pentru variantele anti-navă şi anti-submarin, peste 2500 de kilometri, în cazul versiunii de atac la sol).

Exerciţii şi alte activităţi de pregătire a forţelor militare ruse

În perioada de referinţă, unităţile militare din cadrul FRMN au continuat activităţile din planul anual de pregătire pentru luptă, fiind planificate exerciţii navale, misiuni de zbor, lansări de rachete şi trageri de artilerie în mai multe raioane maritime din Marea Neagră, Marea Azov şi Marea Caspică, acestea fiind notificate conform prevederilor internaţionale prin sistemele NOTAM (Notice to Airmen) şi NTM (Notice to Mariners):

• pe 13 martie 2019, nava de desant Orsk / FRMN a executat trageri de artilerie asupra unor ţinte navale, aeriene şi terestre şi a sprijinit debarcarea desantului maritim, format din subunităţi din Brigada 810 infanterie marină;

• pe 14 martie 2019, fregatele Daghestan şi Tatarstan şi nava mică purtătoare de rachete Uglici aparţinând Flotilei din Marea Caspică au părăsit portul Mahacikala, având planificate trageri de artilerie şi lansări electronice de rachete cu complexul Kalibr;

• pe 14 martie 2019, fregata Amiral Makarov / FRMN a executat un exerciţiu de apărare antiaeriană, în punctul de dislocare permanentă din portul Sevastopol. Pe 15 martie 2019, nava a ieşit pe mare şi a executat acelaşi tip de exerciţiu într-un poligon notificat, adversarul aerian fiind marcat de un avion de vânătoare Su-30SM şi un bombardier de front Su-24 din cadrul Aviaţiei navale a FRMN;

• pe 19 martie 2019, submarinul Stary Oskol / FRMN a ieşit pe mare pentru a desfăşura exerciţii în comun cu aviaţia navală şi navele anti-submarin. Pe 24 martie submarinul a revenit la Baza Navala Crimeea (Sevastopol).

Stary Oskol este unul dintre cele 6 submarine din clasa Varshavyanka (Proiect 636.3, Kilo modernizat) din dotarea FRMN. În prezent doar trei submarine de acest tip se află în Marea Neagră, celelalte trei fiind în Marea Mediterană.

• pe 20 martie 2019, nava de patrulare Vasili Bykov şi nava mică antisubmarin Eisk / FRMN au executat un exerciţiu de apărare antiaeriană în punctul de dislocare permanentă din portul Novorossiysk;

• pe 25 martie 2019, subunităţi din cadrul Diviziei 7 Desant-Asalt au început executarea unui exerciţiu tactic complex, cu participarea a peste 1500 de militari şi peste 300 de unităţi de tehnică militară, inclusiv avioane de transport Il-76MD şi nave de desant din cadrul FRMN. Scenariul include acţiuni de desant aerian şi maritim şi se finalizează cu trageri de luptă în poligoane din Crimeea.

Alte activităţi de pregătire

Exerciţiu de comandament şi stat major

• Potrivit Serviciului de presă al RM Sud, în perioada 18-22 martie 2019 s-a desfăşurat un exerciţiu de comandament şi stat major, condus de comandantul RM Sud, generalul-colonel Aleksandr Dvornikov.

Exerciţiul a fost făcut public după încheierea acestuia. La exerciţiu au participat, potrivit organizatorilor, aproximativ 7000 de militari şi 2500 de unităţi de tehnică militară, din care 1500 au reprezentat tehnică de transmisiuni. Foarte probabil, exerciţiul a constat în instalarea punctelor de comandă de campanie de la toate eşaloanele şi antrenarea comandamentelor şi statelor majore în luarea deciziilor şi transmiterea ordinelor şi instrucţiunilor prin mijloace automatizate de conducere a trupelor. Astfel de exerciţii se desfăşoară anual, iar participarea din acest an a fost similară, numeric, celei din luna octombrie a anului trecut.

Tabere de instrucţie

  • Pe 11 martie 2019 a început tabăra de instrucţie pentru subunităţile de geniu din cadrul unei brigăzi de infanterie moto aparţinând Armatei 8 arme întrunite.

Subunităţile de geniu se vor instrui pentru executarea misiunilor specifice de mobilitate (executarea de drumuri de campanie, asigurarea trecerilor peste obstacole prin instalarea podurilor de pontoane şi podurilor de asalt), contra-mobilitate (plantarea de baraje de mine de toate tipurile) şi protecţie (amenajarea punctelor de sprijin şi a punctelor de comandă, aprovizionarea cu apă, asigurarea electricităţii).

  • Pe 15 martie 2019 a început tabăra de instrucţie pentru militarii din subunităţile de cercetare din RM Sud.

Potrivit Serviciului de presă al RM Sud, la activităţi participă aproximativ 2.500 de militari şi până la 500 de unităţi de tehnică militară.

  • Continuă tabăra de instrucţie pentru militarii din subunităţile de artilerie şi rachete antiaeriene din RM Sud, care a început pe 2 martie 2019.

•   Continuă tabăra de instrucţie pentru militarii din subunităţile de rachete şi artilerie din RM Sud, care a început pe 11 martie 2019.

Potrivit Serviciului de presă al RM Sud, în cadrul taberei de instrucţie s-au desfăşurat, pe 22 martie 2019, dueluri de artilerie la nivel de baterie, cu participarea echipajelor de luptă ale lansatoarelor multiple de proiectile reactive Grad şi tunurilor autopropulsate Msta-S.

Exerciţii tactice

  • 12 martie: misiuni de zbor executate de avioane de asalt Su-25SM3 din cadrul Regimentului 368 Aviaţie de Asalt (dislocat la Budennovsk).

În anul 2019 piloţii acestui tip de aeronave au un barem de zbor de cca 100 de ore.

  • 18 martie: exerciţiu tactic de zbor cu avioane de vânătoare Su-30M2 şi Su-27SM3 din cadrul  Regimentului 3 Aviaţie de Vânătoare (dislocat la Krymsk).
  • 19 martie 2019: exerciţiu de alertare a unei brigăzi de transmisiuni, probabil Brigada 175 Conducere (dislocată la Aksay), cu participarea a 1.000 de militari şi peste 150 de unităţi de tehnică militară.
  • 22 martie 2019: exerciţiu de alertare a Brigăzii 22 Destinaţie Specială (Spetsnaz) / RM Sud, cu participarea a peste 1.500 de militari şi cca 100 de unităţi de tehnică militară.
  • 21 martie 2019: exerciţii de realimentare în aer, cu participarea  a 20 de avioane de vânătoare (Su-27 şi Su-30SM) şi de bombardament (Su-24 şi Su-34) şi a unui avion-cisternă Il-78.
  • 22-29 martie 2019: exerciţii tactice la nivel de batalion desfăşurate în cadrul Bazei Militare 7 (Gudauta, Abhazia), cu participarea a peste 1500 de militari şi cca 400 de unităţi de tehnică militară.
  • 22-31 martie 2019: exerciţii cu trageri de luptă desfăşurate de 5 aeronave MiG-31BM din RM Centru în poligonul Ashuluk (Regiunea Astrahan, RM Sud), cu inamic marcat de aeronave MiG-29.

Este o practică obişnuită ca unităţile de aviaţie şi de apărare antiaeriană din RM Centru să execute trageri de luptă în poligoane din RM Sud (în special Ashuluk şi Kapustin Yar), acestea din urmă întrunind condiţii mai bune pentru îndeplinirea obiectivelor de instruire propuse.

Concursul Aviadarts 2019

  • Pe 21 martie 2019 a început etapa a doua a concursului intern ”Aviadarts 2019”, pe aerodromul Primorsko-Akhtarsk (Ţinutul Krasnodar), cu participarea a peste 40 de aeronave din cadrul Aviaţiei operativ-tactice (avioane de asalt Su-25SM, avioane de vânătoare Su-30SM, avioane de vânătoare şi bombardament Su-34, elicoptere Ka-52, Mi-8AMTŞ, Mi-35M şi Mi-28N).

Aviadarts este o competiţie internaţională în care se întrec cele mai bune echipaje de pe aeronave de luptă, de transport şi elicoptere. În această etapă se întrec cele mai bune echipaje ruseşti din RM Sud, pentru a desemna participanţii la faza pe minister, care va avea loc chiar în Crimeea, între 20 mai şi 14 iunie 2019. Piloţii ruşi folosesc aceste concursuri pentru a efectua ore de zbor şi a acumula experienţă în decolare-aterizare, zbor pe traiect, manevre de evitare a apărării aeriene a adversarului, executarea tragerilor cu armamentul de la bord asupra ţintelor aeriene, maritime şi terestre.

Evoluţii în reorganizarea forţelor

Înfiinţarea unei noi brigăzi de rachete Iskander-M în RM Sud

Pe 18 martie 2019, comandantul RM Sud, generalul-colonel Aleksandr Dvornikov, a declarat, într-un interviu acordat ”Krasnaya Zvezda”, că s-a finalizat procesul de înfiinţare a unei noi brigăzi de rachete în Regiunea Astrahan.

În Znamesnsk (Regiunea Astrahan) a funcţionat, până în anul 2009, Brigada 464 Rachete. Este posibil ca această mare unitate să se reînfiinţeze, în subordinea Armatei 8 Arme Întrunite. Brigada va fi dotată, potrivit oficialului rus, cu complexul de rachete operativ-tactice Iskander-M.

Arme şi tehnologii militare noi

Modernizarea fregatelor Proiect 22350

Pe 17 martie 2019, agenţia de presă rusă TASS a informat că există un proiect de modernizare a fregatelor Proiect 22350, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial rus.

Forţele Navale ruse dispun în prezent de două fregate Proiect 22350 în cadrul Flotei de Nord (Amiral Gorshkov şi Amiral Kasatonov, aceasta din urmă încă în faza de testare). Fregata modernizată ar urma să aibă un deplasament de 7000 de tone (faţă de 4500 de tone în prezent) şi să poarte 48 de rachete de croazieră lansate cu complexul Kalibr (faţă de 16 în prezent). Se intenţionează pe viitor echiparea cu rachete Zircon (variantă Tsirkon), după finalizarea testelor.

Livrarea către ministerul rus al Apărării a primei aeronave de transport Il-76MD-90A

Potrivit agenţiei TASS, care a citat un reprezentant al producătorului rus de aeronave Ilyushin, în săptămâna 26-31 martie 2019, ministerul rus al apărării va primi prima aeronavă de transport strategic Il-76MD-90A, dintr-un lot de şase aeronave care urmează să fie livrate în acest an.

Aviaţia rusă înregistrează un deficit de mijloace de transport aerian strategic, o estimare realistă fiind că nu mai mult de unul-două regimente de desant pot fi transportate pe calea aerului într-un singur val. De aceea, ministerul rus al apărării are în derulare un contract pentru 39 de aeronave şi şi-a propus ca, până în anul 2030, să achiziţioneze mai mult de 100 de astfel de aeronave. În comparaţie cu vechiul IL-76MD, aeronava modernizată dispune de motoare mai performante, autonomie crescută de la 4000 la 5000 de kilometri şi sarcină utilă de transport crescută de la 47 la 52 de tone.

POTENŢIALE EVOLUŢII ÎN PERIOADA URMĂTOARE

  • În estul Ucrainei confruntările vor continua de-a lungul liniei de separaţie. Este neclar ce rol vor juca separatiştii în alegerile prezidenţiale din 31 martie, existând deja speculaţii că anumiţi candidaţi ar intenţiona să contabilizeze voturi în mod ilegal de la cetăţenii din Donbas.
  • Activitatea militară în RM SUD va scădea probabil în intensitate, pe măsură ce se încheie majoritatea taberelor de instrucţie la sfârşitul lunii martie.