Junta militară din Niger este deschisă la negocieri. Statele Unite şi Rusia fac presiuni pentru a forţa pacea în regiune
Alexandru GologanPuterile occidentale şi guvernele africane democratice au cerut liderilor loviturii de stat să-l reinstituie pe preşedintele înlăturat Mohamed Bazoum, pe care l-au reţinut din 26 iulie, dar liderii militari au refuzat şi au respins încercările de negociere.
Liderii armatelor Africii de Vest se vor întâlni joi şi vineri în Ghana pentru a se pregăti pentru o posibilă intervenţie militară, pe care principalul bloc regional, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), a ameninţat că o va lansa dacă negocierile eşuează.
Orice intervenţie militară ar putea destabiliza şi mai mult Sahelul sărac, unde o insurgenţă a unor grupuri legate de Al Qaeda şi Statul Islamic a strămutat milioane de oameni în ultimul deceniu şi a alimentat o criză a foametei..
"Suntem într-un proces de tranziţie. Am explicat dedesubturile, ne-am reiterat disponibilitatea de a rămâne deschişi şi de a vorbi cu toate părţile, dar am insistat asupra necesităţii ca ţara să fie independentă", a spus Ali Mahamane Lamine Zeine. , care a fost numit prim-ministru de către armată săptămâna trecută.
Lovitura de stat şi consecinţele ei au atas puterile internaţionale cu interese strategice în regiune, relatează Reuters
Influenţa Rusiei în Africa este în creştere
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că administraţia preşedintelui american Joe Biden s-a angajat să adopte o rezoluţie diplomatică şi a spus că Nigerul este un partener pe care nu vrea să-l piardă.
Influenţa Rusiei în Africa de Vest a crescut în timp ce a Vestului a scăzut de când o serie de lovituri de stat au început. Liderii militari din Mali şi Burkina Faso au dat afară trupele occidentale şi au întărit legăturile cu Moscova.
Putin a cerut o revenire la ordinea constituţională în Niger, în timp ce şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a salutat preluarea armatei şi şi-a oferit serviciile.
Sprijinul pentru Rusia pare să crească în Niger de la lovitura de stat, susţinătorii juntei fluturând steaguri ruseşti la mitinguri şi cerând Franţei să se retragă.
Liderii loviturii de stat din Niger au revocat o serie de acorduri militare cu Franţa, deşi Parisul a respins acest lucru spunând că nu îi recunoaşte drept autorităţi legitime.