07 mai 2019

Juncker: UE nu trebuia să păstreze tăcerea în timpul campaniei din 2016 privind Brexit

Teodora Marinescu

Uniunea Europeană nu trebuia sa păstreze tăcerea în timpul campaniei care a avut loc în 2016 pentru referendumul privind Brexit, pentru că ar fi putut corecta "minciunile" promovate, a declarat marţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"A fost o greşeală să nu intervenim şi să nu ne implicăm pentru că am fi putut să eliminăm minciunile care circulau", a declarat Juncker în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles.

"Nu trebuia să păstrăm tăcerea într-un moment atât de important", a mai afirmat acesta, adăugând că instituţiile UE urmau sfatul fostului premier britanic David Cameron, care a avertizat împotriva ingerinţelor în politica internă a Marii Britanii.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. În cazul în care Marea Britanie nu va decide ieşirea din UE până la alegerile europarlamentare programate în mai, va trebui să participe la scrutin. Liderii Uniunii Europene au semnalat că Marea Britanie va fi exclusă pe 1 iunie în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.