12 septembrie 2018

Juncker: Până la summitul de la Sibiu, stabilim acordul de principiu privind bugetul UE 2020-2024

Alina Botezatu

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a spus, în discursul despre „Starea Uniunii”, ţinut miercuri, că până la summitul de la Sibiu, din data de 9 mai 2019, Uniunea Europeană trebuie să stabilească un acord de principiu privind bugetul UE 2020 - 2024.

Sursă foto: Mediafax

„Până la Summitul din România mai rămâne multă treabă de făcut”, a subliniat Juncker. Acest summit este important, deoarece are loc la şase săptămâni după Brexit şi cu două săptămâni înainte de alegerile europene.

La Sibiu, trebuie să îi convingem pe cetăţenii noştri că împărţim aceleaşi valori, deoarece poporul vrea opinii clare, nu „jumătăţi de măsură”, a punctat preşedintele CE.

De asemenea, până la summitul de la Sibiu, acordul de parteneriat dintre UE şi Japonia trebuie încheiat din motive economice şi geopolitice.

Tot înainte de Sibiu, preşedintele CE susţine că UE trebuie să facă progrese în consolidarea politicii externe a Uniunii, care să aibă „un glas unic privind politica externă”. De exemplu, la Geneva, la ONU, în privinţa drepturile omului, CE trebuie să poată susţină pe o singură voce că este împotriva a ceea ce se întâmplă în China, nu să fie obligată la altă opinie, pentru că se opune un stat membru.