06 martie 2019

Juan Guaido reia ostilităţile cu preşedintele Nicolas Maduro

Bianca Pavaluca

Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela şi preşedinte interimar autoproclamat, a discutat marţi cu sindicatele din Venezuela, care urmează să iniţieze o serie de greve menite să pună presiune pe preşedintele Nicolas Maduro, relatează Reuters.

Grevele ar urma să crească presiunea asupra Guvernului şi a lui Maduro, consideraţi vinovaţi pentru criza economică cu care se confruntă Venezuela.

De asemenea, opoziţia doreşte să profite de momentul întoarcerii lui Guaido în Venezuela, în pofida ameninţărilor, pentru a-i demonstra lui Nicolas Maduro că este momentul să predea puterea.

„Credeau că presiunea îşi atinsese punctul maxim. Ar trebui să ştie că presiunea abia a început”, a declarat Juan Guaido.

Juan Guaido a părăsit Venezuela în urmă cu câteva săptămâni prin ignorarea unei interdicţii de călătorie impusă de Curtea Supremă de Justiţie. Administraţia Nicolas Maduro a avertizat că liderul opoziţiei riscă să fie arestat.

La întoarcerea lui Guaido în Venezuela, Maduro a transmis că „nu va permite nimănui să întrerupă pacea din Venzeuela”. Actualul preşedinte a convocat demonstraţii „anti-imperialiste” pe teritoriul ţării sâmbătă, când sunt programate şi protestele convocate de Guaido.

„Minoritatea nebună continuă cu actele nesăbuite. Îi vom învinge, în mod sigur”, a declarat Maduro în cadrul unei ceremonii de comemorare a aniversării de şase ani de la moartea predecesorului său, Hugo Chavez.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Numeroase ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare. Însă Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.