09 mai 2019

Juan Guaido anunţă că vicepreşedintele Adunării Naţionale de la Caracas a fost arestat de forţele de securitate ale regimului Maduro

Mircea Olteanu

Edgar Zambrano, vicepreşedinte al Adunării Naţionale de la Caracas, controlată de opoziţie, a fost arestat de forţele de securitate loiale regimului preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat miercuri Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, informează agenţia de ştiri Dpa.

Sursă foto: Mediafax

"Regimul l-a luat pe prim vicepreşedinte", a anunţat Guaido pe Twitter, adăugând că regimul Maduro "intenţionează să dezintegreze puterea reprezentată de toţi venezuelienii, dar nu va reuşi".

Zambrano a scris pe Twitter că vehiculul în care se afla a fost înconjurat de ofiţeri din forţele de securitate, chiar în faţa sediului partidului său. Cum a refuzat să iasă din vehicul, forţele de securitate au remorcat vehiculul său până la Helicoide, o clădire guvernamentală din Caracas, transformată în închisoare.

Zambrano şi mai mulţi parlamentari din Venezuela sunt anchetaţi pentru trădare şi instigare la insurecţie.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Numeroase ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.