04 martie 2019

Juan Guaido a revenit în Venezuela / Liderul opoziţiei, aşteptat pe aeroport de diplomaţi UE, inclusiv din România

Mihai Draghici

Liderul opoziţiei, Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar, a revenit luni după-amiază în Venezuela, unde riscă să fie arestat, fiind aşteptat în aeroport, potrivit unor surse, de diplomaţi din Statele Unite şi din Uniunea Europeană, inclusiv din România.

"Cunoaştem riscurile cu care ne confruntăm. Suntem puternici, continuăm", a declarat Juan Guaido, potrivit BBC, la sosirea pe Aeroportul internaţional "Simón Bolívar" din Caracas.

Juan Guaido a părăsit Venezuela în urmă cu câteva săptămâni prin ignorarea unei interdicţii de călătorie impusă de Curtea Supremă de Justiţie. Administraţia Nicolas Maduro a avertizat că liderul opoziţiei riscă să fie arestat.

Juan Guaido a fost aşteptat în incinta aeroportului de diplomaţi din Germania, Olanda, Statele Unite, Chile, Franţa şi România, afirmă surse citate de site-urile de ştiri ElTiempo.com şi LaPrensaGrafica.com.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Numeroase ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare. Însă Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.