11 februarie 2019

Joseph Votel: Retragerea trupelor SUA din Siria ar putea începe în "câteva săptămâni"

Mircea Olteanu

Statele Unite vor începe probabil în câteva săptămâni operaţiunea de retragere a trupelor americane din Siria, a declarat generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM), care a precizat că operaţiunea depinde de situaţia din această ţară.

Sursă foto: Mediafax

Întrebat dacă retragerea celor peste 2.000 de militari americani va începe în următoarele zile sau săptămâni, Votel a răspuns: "Probabil săptămâni. Din nou, totul depinde de situaţia de pe teren", relatează cotidianul Haaretz.

"Mutarea oamenilor este mai uşoară decât mutarea echipamentului, aşa că ceea ce încercăm să facem acum este, din nou, un fel de strângere a acelor materiale, acelor echipamente de care nu avem nevoie", a adăugat generalul.

Oficialii americani estimează că retragerea trupelor din Siria ar putea dura până în martie sau aprilie, însă au evitat să ofere un calendar mai precis întrucât operaţiunea depinde de condiţiile din zona de război,

În ceea ce priveşte posibilitatea ca trupele americane retrase din Siria să fie transferate în Irak, unde SUA au deja peste 5.000 de militari, Votel a declarat că nu crede că Washingtonul va creşte în mod semnificativ numărul de militari americani în Irak.

Votel este unul dintre oficialii americani care au avertizat asupra riscului unei renaşteri a reţelei teroriste Stat Islamic. Aceştia susţin că Stat Islamic încă are încă destui lideri, militanţi şi resurse financiare pentru a continua insurgenţa.

Un raport intern al Pentagonului, dezvăluit săptămâna trecută, indica faptul că, în absenţa unei presiuni susţinute, reţeaua teroristă Stat Islamic probabil se va reface în şase până la 12 luni şi va reuşi să recucerească o parte din teritoriul Siriei.

În luna decembrie, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat decizia surprinzătoare privind retragerea trupelor americane din Siria, care se pare că a fost luată de Trump fără să se consulte cu principalii săi consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate. În acest context, secretarul Apărării din SUA, James Mattis, şi-a prezentat demisia.