25 august 2018

John Bolton: Statele Unite sunt deschise pentru un schimb de teritorii între Kosovo şi Serbia

Marinela Sarbu

Statele Unite sunt deschise pentru un schimb de teritorii între Kosovo şi Serbia, ca parte a unui acord de normalizare a relaţiilor dintre cei doi foşti inamici din războiul iugoslav, a declarat vineri consilierul american pentru Securitate Naţională, John Bolton, informează site-ul Politico.eu.

Sursă foto: Mediafax

Poziţia administraţiei Trump îl contrazice pe cancelarul german Angela Merkel, care, săptămâna trecută, şi-a exprimat opoziţia faţă de orice schimbare a graniţelor balcanice.

Puterile occidentale au respins mult timp schimbările la frontierele din Balcani, crezând că vor dezlănţui cererile altor naţiuni ca graniţele să fie redesenate şi că ar putea reîncepe violenţa etnică care a consumat regiunea în anii 1990.

Însă oficialii din Kosovo şi Serbia au promovat ideea unui schimb de teritorii în ultimele săptămâni, sugerând că ar putea să deblocheze o înţelegere finală între cele două părţi. Kosovo, a cărei populaţie este în principal de etnie albaneză, şi-a declarat independenţa în 2008, dar Belgradul consideră teritoriul drept o provincie rebelă.

Cel mai adesea discutat teritoriu este o parte din nordul Kosovo recunoscut ca parte a Serbiei, în timp ce zona Valea Preşevo ​​din sudul Serbiei va deveni parte a Kosovo.