22 august 2018

John Bolton: Sancţiunile impuse Iranului au avut mai mult efect decât ne aşteptam

Teodora Marinescu

John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitatea Naţională, a afirmat că noile sancţiuni pe care Statele Unite le-au impus Iranului au avut mai mult efect decât se aştepta, deşi Washingtonul încă nu e de acord cu activităţile Teheranului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Administraţia prezidenţială a Statelor Unite a reimpus luna aceasta sancţiuni, în urma deciziei lui Donald Trump de a retrage Washingtonul din acordul nuclear semnat în 2015.

"Lăsaţi-mă să clarific, consideram că reimpunerea sancţiunilor asupra Iranului prezintă deja un efect semnificant asupra economiei Iranului şi opiniilor populare în Iran" a declarat Bolton în cadrul unei vizite în Israel.

Mii de iranieni au protestat recent împotriva majorării preţurilor la câteva produse alimentare, a numărului scăzut de locuri de muncă şi împotriva corupţiei. Manifestaţiile au devenit la scurt timp proteste împotriva guvernului.

"Consider că efectul, cel economic cu siguranţă, a avut mai mult impact decât ne aşteptam. Cu toate acestea, activitatea Iranului în regiune a continuat: ceea ce fac în Irak, în Siria, ce fac cu Hezbollah în Liban, în Yemen, ce au ameninţat să facă în strâmtoarea Hormuz", a reiterat Bolton.

Noile sancţiuni ale Statelor Unite impuse Iranului au intrat în vigoare săptămâna trecută. Donald Trump a declarat că orice companie care face afaceri cu Iranul va fi înlăturată din afacerile cu Statele Unite.