07 august 2018

John Bolton: Coreea de Nord nu a început demersul necesar pentru denuclearizare

Bianca Pavaluca

John Bolton, consilier prezidenţial american pentru Securitatea Naţională, a declarat marţi că regimul de la Phenian nu a făcut paşii necesari pentru denuclearizare, conform acordului dintre preşedintele Coreei de Nord, Kim Jong-Un şi omologul său american, Donald Trump, relatează Reuters.

John Bolton a făcut declaraţiile într-un interviu televizat acordat postului american Fox News.

„Nu avem nevoie de mai multă retorică. Lucrul de care avem nevoie acum este o dovadă clară a denuclearizării”, a declarat Bolton.

John Bolton a anunţat că Statele Unite şi-au respectat partea din acordul încheiat de Donald Trump şi Kim Jon-Un în Singapore.

„Doar Coreea de Nord nu şi-a respectat partea de înţelegere şi nu a început să ia măsurile pe care noi le considerăm necesare pentru denuclearizare”, a adăugat consilierul.

De asemenea, relaxarea sancţiunilor nu este luată în considerare.

De asemenea, secretarul american de Stat Mike Pompeo este pregătit să se întoarcă în Coreea de Nord pentru o altă întâlnire cu Kim Jong-Un.

Statele Unite şi Coreea de Nord au ajuns la un acord în luna iunie, în cadrul summitului dintre preşedinţii Donald Trump şi Kim Jong-Un din Singapore, conform căruia regimul de la Phenian îşi va opri programul nuclear şi va restabili pacea în Peninsula Coreeană.

Conform unui raport confidenţial ONU emis sâmbătă, Coreea de Nord nu a oprit dezvoltarea programului balistic şi nuclear, încălcând astfel sancţiunile impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Mike Pompeo, a declarat vineri că Administraţia din Coreea de Nord, condusă de Kim Jong-Un, pare să nu respecte angajamentele în sensul denuclearizării.

"Preşedintele Kim Jong-Un a anunţat angajamentul denuclearizării. Lumea a cerut, prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU, denuclearizarea Coreei de Nord. În măsura în care se comportă într-un mod care intră în contradicţie cu acest lucru, nord-coreenii fie încalcă una sau mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, fie înţelegem că încă trebuie să găsim modalităţi pentru atingerea obiectivului pe care îl dorim", a declarat Mike Pompeo, citat de site-ul agenţiei Reuters.