08 ianuarie 2019

John Bolton au avut discuţii productive în Turcia despre retragerea trupelor americane din Siria

Teodora Marinescu

Consilierul american prezidenţial pentru probleme de securitate, John Bolton, a avut discuţii productive cu omologul său turc Ibrahim Kalin, privind decizia Statelor Unite de a retrage trupele din Siria, a informat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

În comunicat se menţionează că cele două părţi au identificat viitoarele probleme şi că Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare continuarea consultaţiilor militare cu Turcia.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care publicaţia Hurriyet a relatat că Turcia va cere Statelor Unite să ofere bazele militare din Siria Ankarei sau să le distrugă.

O sursă, care a vorbit în condiţii de anonimitate, a declarat pentru Hurriyet că Turcia nu va accepta ca SUA să îşi ofere bazele militare miliţiei kurde din Siria.

John Bolton a transmis anterior că va discuta cu preşedintele turc Tayyip Erdogan despre protejarea kurzilor.

Administraţia de la Ankara consideră miliţia kurdă YPG ca fiind afiliată mişcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie catalogată drept teroristă de Turcia, UE şi SUA.